Visa gymnasium.se som: Mobil
Så blir du logoped

Så blir du logoped

Logoped – hitta en utbildning på:

Samhällsvetenskapsprogrammet*

Naturvetenskapsprogrammet

* Kräver tilläggskurs i Naturkunskap 2 för behörighet

Så blir du logoped på gymnasiet

Tips på program att välja på gymnasiet för dig som vill bli logoped är Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, men alla högskoleförberedande program går bra. Eftersom logopedutbildningen är tvärvetenskaplig och innehåller lingvistik, psykologi och medicin kan det vara bra att välja ett gymnasieprogram som innehåller ett eller flera av dessa ämnen. Är du mest intresserad av psykologi kan Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Beteendevetenskap passa bäst, och känner du ett större intresse för den medicinska delen kan Naturvetenskapsprogrammet vara mest intressant.

För alla högskoleförberedande program, förutom Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet, behöver du lägga till kurser i Naturkunskap 2 och/eller matte 2 för att bli behörig till fortsatta studier till logoped.

Efter gymnasiet utbildar du dig till logoped på logopedutbildningen på universitetet. Logopedutbildningen är 4 år och finns i dagsläget i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala. För att få arbeta som logoped krävs en legitimation, vilken du kan ansöka om hos Socialstyrelsen efter godkänd examen.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till logoped på universitetsnivå.

Vad gör en logoped?

En logoped hjälper människor som har svårt att kommunicera på grund av tal- och språksvårigheter, men också de som har svårt att svälja och äta. Logopeder arbetar med att utreda, diagnosticera och behandla olika typer av kommunikationsproblem hos både vuxna och barn. Logopeder ingår ofta i team och samarbetar med till exempel läkare, psykologer, fysioterapeuter och arbetsterapeuter. Logopeder arbetar vanligtvis inom hälso- och sjukvård, till exempel vid sjukhusens logopedmottagningar och rehabiliteringsverksamhet.

Framtidsutsikter för en logopeder

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser finns det stora möjligheter till arbete som logoped. Även på fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att arbetsmöjligheterna är goda. Prognosen gäller för hela landet.

Källa: Saco, SCB, Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för logopeder

33 600 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 29 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du barnmorska

Tycker du att barnmorska verkar som ett spännande yrke? Här kan du läsa mer om hur du blir barnmorska på gymnasiet, vad du har för arbetsuppgifter som barnmorska och vad du kan förvänta dig för lön. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du tandskötare

Tandskötare – Hitta utbildning här Tandsköterska/Tandskötare blir du om du läser en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan på 1,5 år. För att vara behörig till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. En bra utbildning på gymnasiet som förbereder dig för en karriär inom hälsa och sjukvård är naturvetenskapsprogrammet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-08

Så blir du undersköterska

Undersköterska – Hitta utbildning här På gymnasiet kan du plugga direkt till undersköterska genom att läsa det yrkesförberedande programmet vård- och omsorg. Du kommer då få en bred utbildning som förbereder dig för jobb direkt efter studenten. Som Undersköterska består ditt jobb i att ta hand om sjuka människor eller ge stöd åt människor som har svårt att klara sig själva och behöver stöd i varda ...
Läs mer
Hitta ditt drömyrke