Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Så blir du dietist

Så blir du dietist

Dietist – hitta en utbildning på:

Naturvetenskapsprogrammet  Teknikprogrammet 

Samhällsvetenskapsprogrammet*

* Kräver extra kurser för behörighet

Så blir du dietist på gymnasiet

För att bli färdigutbildad dietist behöver du läsa dietistprogrammet på högskole-/universitetsnivå efter gymnasiet. Dietistprogrammet kräver grundläggande behörighet samt matematik 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. För att få rätt behörighet krävs det att du läser ett högskoleförberedande program på gymnasiet. Det är även viktigt att kika om programmet ger behörighet för naturkunskap 2 när du väljer ditt gymnasieprogram. Väljer du exempelvis att läsa samhällsvetenskapsprogrammet kommer du behöva läsa till naturkunskap 2 för att få den behörighet som krävs.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till dietist på universitetsnivå.

Vad gör en dietist?

Som dietist kan du jobba inom hälso- och sjukvård, både inom den privata och offentliga sektorn. Ditt jobb går ut på att vara  specialist inom nutrition, alltså kost och näring och ditt primära fokus ligger på att hjälpa personer i alla olika åldrar med kostbehandling. Arbetsuppgifterna är varierande och du får bland annat arbeta med att analysera, utreda och behandla sjukdomar utifrån människors kostvanor. En stor del av arbetet handlar just om att hjälpa personer med sjukdomar eller andra besvär. Det gör du genom att bland annat lägga upp kostplaner för att förbättra deras hälsa. 

Du som dietist kan även jobba med friska personer som vill förbättra sina kostvanor, med företag som behöver hjälp av din expertis eller med att forska inom nutrition och hälsa.

Framtidsutsikter för en dietist

Enligt Naturvetarnas arbetsprognos ser arbetsmarknaden för dietister god ut med fler jobbmöjligheter än vad det finns utbildade. Både nyexaminerade och erfarna dietister blickar ut över en arbetsmarknad med stora möjligheter till jobb, både på kort och lång sikt. 

Källa: Naturvetarna.se

Vad tjänar en dietist?

33 500 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

* kräver extra kurser för behörighet

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa & sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 22 apr 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så blir du Fysioterapeut efter gymnasiet

Det här är yrket för dig som vill arbeta inom hälsa och sjukvård. Hur blir du fysioterapeut på gymnasiet? Vad gör egentligen en fysioterapeut? Här kan du läsa mer om yrket fysioterapeut, vilken lön du kan få och vilket program du ska välja på gymnasiet! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-22

Så blir du tandskötare

Här kan du läsa mer om vad en tandskötare arbetar med, yrkets lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-25

Yrken efter Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri eller personer med funktionsnedsättning. Gymnasieprogrammet är ett yrkesprogram, men det finns alltid möjlighet att läsa in kurser för att bli högskolebehörig. Här nedanför får du förslag på yrken som kan vara passande efter att ha läst Vård- och omsorgsprogrammet!
Läs mer