Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du logistiker

Hur blir man logistiker?

Logistiker –Hitta utbildning på:

Ekonomi  Teknik

Hur blir man logistiker på gymnasiet?

För att kunna arbeta som logistiker krävs det oftast att du har en högskoleutbildning, men du kan även jobba som logistiker om du har en gymnasieexamen och har erfarenhet av yrket. Logistik är ett relativt brett yrke utbildningsmässigt vilket innebär att finns flera olika utbildningar på högskolenivå som leder mot logistikbranschen. Ekonomiprogrammet och teknikprogrammet på gymnasiet är relevanta utbildningar att studera om du vill fortsätta plugga mot yrket som logistiker på högskolenivå.

Om du vill studera till logistikingenjör inom industriell ekonomi på högskola så krävs det att du har en grundläggande högskolebehörighet från gymnasiet samt att du har godkänt i Matematik 3b/3c (alternativt C). Utbildningen mot flygtransport och logistik kräver samma behörighet samt godkänt i Engelska B, Matematik 3b/3c och Samhällskunskap 1b/1a1 och 1a2.

Vad gör en logistiker?

Som logistiker ansvarar och planerar du transport av material, information och betalmedel för företag, både internt och externt. Det gäller att rätt sak ska vara på rätt plats vid rätt tid, så det gäller att logistikern har en bra syn över företag, material, transporter, flöden och produktion för att på det mest effektiva sättet förflytta materialet, informationen eller betalmedlet.

Dina arbetsuppgifter blir att planera och göra bedömningar av olika transporter och beräkna lagerytor för att sedan kalkylera fram planer och scheman så att logistiken löser sig smärtfritt. Det är ett avancerat yrke som kräver att du är analytisk, samarbetsvillig och duktig på att lösa problem.

Framtidsutsikter för logistiker

I dagsläget är det en liten konkurrens om jobben för de som utbildar sig till logistiker, vilket innebär att det är goda arbetsmöjligheter. Arbetsförmedlingen utför dock ingen långsiktig prognos över yrket, vilket innebär att det finns ingen information om hur arbetsmöjligheterna kommer se ut om fem till tio år.

Källa: Arbetsförmedlingen, Studera.nu

divider

Bra val av gymnasieprogram:

divider

« Tillbaka till alla yrken inom Tekniskt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 12 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-10

Så blir du maskiningenjör

Maskiningenjör – Hitta utbildning på: Natur  Teknik För dig som vill bli maskiningenjör efter gymnasiet är det bra att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram,  framförallt naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet. För att kunna läsa vidare till maskiningenjör efter gymnasiet krävs det nämligen en eftergymnasial utbildning på högre nivå.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-01

Yrken efter Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande gymnasieprogram och du kan plugga vidare direkt efter studenten. Programmet passar dig som är intresserad av till exempel teknisk utveckling och datorer. Här får du förslag på yrken som kan vara passande efter att ha läst Teknikprogrammet! 3D-grafiker Arkeolog Arkitekt Banktjänsteman Bibliotekarie Bokbindare Brandman Byggingenjör Drifttekniker Ekonom Fa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-12

Så blir du lantmätare

Lantmätare – Hitta utbildning på: Natur  Teknik Det är bra att läsa ett högskoleförberedande gymnasieprogram om du vill bli lantmätare. Utbildningar inom lantmäteri ges inom högskolan och universitetet och det finns program av olika längd. En lantmätare kan ha tekniska, juridiska och ekonomiska arbetsuppgifter. Men oavsett vad man arbetar med som lantmätare kretsar allt runt geografisk inform ...
Läs mer