Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Industritekniska programmet - vad kan jag jobba med efter?

Vill du jobba med resan från en idé till en färdig produkt? Industritekniska programmet är både ett högskolebehörigt och praktiskt program. Läs mer om programmet nedan!

Vill du jobba direkt efter gymnasiet? Är du intresserad av teknik och att jobba med resan från en idé till en färdig produkt?

Vad är industritekniska programmet och vem passar det?

Industritekniska programmet är både ett högskolebehörigt och praktiskt program. Det passar dig som är nyfiken på hur något går från idé till färdig produkt och är intresserad av teknik. Programmt vänder sig till dig som gillar att jobba kreativt och med händerna, och inte skulle tacka nej till ett jobb med bra lön direkt efter studenten.

Vad får du lära dig på programmet?

Du får lära dig hur det går till att tillverka produkter från idé och design till färdig produkt, både genom hantverk och att använda industriell teknik och avancerade tekniska system. Du får också lära dig hur arbetet på olika arbetsplatser är organiserat, produktekonomi, användning av råvaror och energi och mycket mer.

Du får också vara ute på företag (APL – arbetsplatsförlagt lärande) och testa dina skolkunskaper praktiskt, samtidigt som du får kontakter du kan ha nytta av senare när det blir dags att söka jobb.

Jobb du kan få efter avslutad utbildning

Beroende på vilken inriktning du väljer, kan du få olika typer av jobb:

Driftsäkerhet och underhåll

Få jobb som till exempel automationsmekaniker, servicemekaniker eller underhållsmekaniker.

Processteknik

Få jobb som till exempel processoperatör eller laboratorietekniker inom kemisk industri.

Produkt- och maskinteknik

Få jobb som till exempel CNC-operatör, maskinoperatör, originalare eller produktionstekniker.

Svetsteknik

Få jobb som till exemempel svetsare.

Framtidsutsikter och lön för yrken inom industrin

Det råder brist på på arbetskraft inom många av de yrken som du kan jobba inom efter att du har gått industritekniska programmet. Vilken lön du kan få varierar beroende på yrke och erfarenhet. Se varje yrke för mer information om framtidsutsikter och lön.

Källa: Arbetsförmedlingen, Teknikföretagen


Exempel på yrken efter industritekniska programmet


« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Teknikföretagen arbetar för att teknikbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo att möta framtidens tekniska utmaningar.
Läs mer här.

Teknikföretagen

Annonser