Så blir du slaktare

Hur blir man slaktare på gymnasiet? Vad gör en slaktare? Här kan du läsa mer om yrket slaktare, yrkets lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Så blir du slaktare

Slaktare – Hitta utbildning på:

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Hur blir man slaktare på gymnasiet?

Om du vill jobba som slaktare efter gymnasiet är Restaurang- och livsmedelsprogrammet det gymnasieprogram som ger dig mest relevanta kunskap inom charkuteri och styckning.

Vad gör en slaktare?

Som slaktare avlivar du slaktdjur. Slaktdjuren transporteras till slakteriet där de besiktigas av en veterinär. Nästa steg är att djuret bedövas, vilken bedövningsmetod som används beror på djurets storlek. Efter djurhantering, avlivning och avblodning korkas slaktkroppen upp på en bana i taket. Grisar tvättas, skållas och avhåras medan nötdjur avhudas. Dessa delar av processen sker i den orena delen av slakteriet. Slaktkroppen förflyttas sedan till den rena sidan av slakthallen där andra slaktare tar emot kroppen för att ta ur inälvor.

Efter det ska slaktkroppen klyvas, ofta då med en maskinsåg. Nästa steg är att slaktkroppen klassificeras, vägs och kyls ned. Inre organ, tarmar, hud, fett och ben tas tillvara. En veterinär besiktigar sedan slaktktroppen, de inre organen samt tarmarna.

Framtidsutsikter för slaktare

Arbetsförmedlingen bedömer att slaktare har goda möjligheter till arbete det närmaste året. Det finns dock vissa regionala skillnader. På fem och tio års sikt väntas slaktare möta en arbetsmarknad i balans.

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en slaktare/styckare m.fl.

29 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Industri
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser