Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

FU - Fastighetsutbildningar

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Fastighetsutbildningar

Avdelare

LÄS OM FU - JOBB I BRANSCHEN - UTBILDNINGAR - REPORTAGE

Avdelare

Läs en utbildning som leder till jobb i fastighetsbranschen

För dig som vill jobba i fastighetsbranschen i framtiden finns det många olika utbildningar och vägar dit. På gymnasiet kan du till exempel läsa VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning Fastighet. Efter denna utbildning kan du direkt jobba som fastighetsskötare, fastighetstekniker eller fastighetsvärd. Du kan även välja att läsa andra program på gymnasiet som på sikt leder till jobb inom fastighetsbranschen, såväl yrkesprogram som högskoleförberedande gymnasieprogram. Läs mer om dina olika möjligheter här nedanför.

Välj VVS- och fastighetsprogrammet för jobb direkt

VVS- och fastighetsprogrammet som är ett nationellt yrkesprogram på gymnasiet är inriktat mot installation, underhåll och service av energitekniska anläggningar och system i fastigheter. Fokus i utbildningen ligger också på mötet med andra människor i utövandet av yrket. Du kan välja att läsa fyra olika inriktningar på VVS- och fastighetsprogrammet, en av dessa är inriktning Fastighet. Efter att ha läst inriktning Fastighet har du möjlighet att börja arbeta direkt som fastighetsskötare, fastighetsvärd eller fastighetstekniker.

Gå på en Rekommenderad skola av fastighetsbranschen

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen är ett sätt att säkerställa kvalitén på VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning fastighet. Ser du att en gymnasieskola är en Rekommenderad skola av fastighetsbranschen så vet du helt enkelt att skolan erbjuder en bra och kvalitativ utbildning.

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen 2016-2017 och 2017-2018:

Övriga program på gymnasiet

Dessa yrkesprogram kan också leda till jobb inom fastighetsbranschen:

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram som passar dig som vill jobba med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar.

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som passar dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, datorer och kommunikation eller miljö- och vattenteknik.

Du kan bli högskolebehörig på alla yrkesprogram i gymnasiet

Alla gymnasieskolor måste erbjuda dig som elev att läsa kurser så att du får grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att du kan välja att läsa ett yrkesprogram och samtidigt bli högskolebehörig, vilket gör att du håller alla dörrar öppna om du skulle vilja studera vidare efter gymnasiet. För att bli högskolebehörig på ett yrkesprogram behöver du läsa kurser i Svenska och Engelska, antingen inom Individuellt val eller som utökat program.

Möjligheter i fastighetsbranschen efter att ha läst högskoleförberedande program

Det finns också andra yrkesroller inom fastighetsbranschen där det är passande att ha läst till exempel Teknikprogrammet (för yrket Fastighetsingenjör) eller Samhällsvetenskapsprogrammet (för yrket Fastighetsförvaltare) för att sedan kunna plugga vidare på högskola eller universitet.

Samhällsvetenskapsprogrammet vänder sig till som vill veta mer om hur människan och samhället utvecklas och fungerar idag på olika sätt, både lokalt och globalt. Programmet ger dig en grund för fortsatta studier inom ett brett samhällsvetenskapligt område på högskolan.

Teknikprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med problemlösning och teknikutveckling. Programmet ger dig en bra grund för att studera vidare inom teknik och naturvetenskap på högskolan.

Gymnasieingenjör är ett fjärde år på Teknikprogrammet som anordnas som ett fristående år. Det omfattar 900 gymnasiepoäng och kan ha olika profiler beroende på var i landet du läser utbildningen. Efter utbildningen får du som elev en Gymnasieingenjörsexamen. Försöksverksamheten med det fjärde året har blivit en succé, då gymnasieingenjörer har visat sig vara mycket eftertraktade inom industrin och gymnasieingenjörsutbildning har därför införts permanent.

Avdelare

Kolla in broschyr om utbildningsvägar här

Avdelare

Här kan du läsa mer om Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd
Här kan du läsa mer om de olika yrken som finns i fastighetsbranschen

Avdelare

Fastighet – Socialt jobb med varierade arbetsuppgifter

Fastighet – Socialt jobb med varierade arbetsuppgifter

"Bland det bästa med att jobba inom fastighetsbranschen är att arbetet är så varierat", säger Oscar.

"Vi har riktigt roligt i skolan", säger Philip.

Läs mer i det här reportaget om vad Oscar och Philip som båda har valt VVS- och fastighetsprogrammet tycker om sin utbildning och bransch.

Avdelare

Avdelare

Kontakt:

FU - Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd
Sveavägen 31, 5 tr
111 34 Stockholm

info@fastun.se 

Tel: 08-56480650

FUs hemsida

Avdelare


Annonser