FU - Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

FU

LÄS OM FU - JOBB I BRANSCHEN - UTBILDNINGARREPORTAGE

Avdelare

Jobba i fastighetsbranschen i framtiden – en bransch full av möjligheter

Fastighetsbranschen finns överallt och här finns det yrken för de flesta kompetenser och intressen. De som jobbar i branschen gillar människor och exempelvis teknik och miljö.Fastighetsbranschen behöver 10 000 nya medarbetare under de närmaste tio åren, vilket ger dig goda möjligheter till jobb! Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd, FU, företräder fastighetsbranschen i utbildnings- och kompetensfrågor.

Det här kan du jobba med i fastighetsbranschen

De som arbetar i Fastighetsbranschen ser först och främst till att fastigheter och de som befinner sig i och omkring dessa har det bra. Fastigheter kan vara allt från bostäder och kontor till skolor, sjukhus och köpcentrum.

I fastigheterna jobbar dessa personer med att det ska vara en god miljö, lagom värme inomhus när det är såväl kallt som varmt ute samt att luften ska vara bra att andas. Det handlar också om saker som att belysningen är den rätta, att gräset är välklippt, att blommorna i rabatten luktar gott och att hissen fungerar. Det kan också handla om att det på vintern är skottat och sandat framför porten på morgonen så att du inte halkar och gör dig illa.

Att jobba i fastighetsbranschen kan också handla om att förvalta fastigheterna, både gällande den ekonomiska och finansiella aspekten såväl som den juridiska. Till exempel kan du ha ansvar för att fastighetens ekonomi utvecklas efter uppsatta mål, kontraktsförhandlingar och att hantera avtal.

Personer i fastighetsbranschen ser helt enkelt till att en stor del av din vardag fungerar och att du mår bra.

Du behövs i fastighetsbranschen

För att sköta alla de uppgifter som har med fastigheter att göra behövs det kompetenta och välutbildade människor av olika slag. Fastighetsbranschen behöver dig som är social och som gillar att träffa människor i olika sammanhang. Här behövs också du som är händig och som tycker om varierande arbetsuppgifter och problemlösning. Du som är tekniskt intresserad och som gillar att förstå invecklade system och program. Du som gillar att vara med och påverka, planera och genomföra. Du som är intresserad av ekonomi, juridik och affärsutveckling. I fastighetsbranschen behövs helt enkelt en blandning av kompetenser och personliga egenskaper.

Branschen eftersträvar en jämnare könsfördelning.

Det finns många vägar in i branschen

En möjlighet till jobb i fastighetsbranschen direkt efter gymnasiet är att läsa VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet. Efter att ha gått denna gymnasieutbildning har du examen för att jobba som fastighetsskötare, fastighetstekniker eller fastighetsvärd. För att börja jobba i fastighetsbranschen kan du också läsa El- och energiprogrammet, Bygg- och anläggningsprogrammet, Teknikprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Det finns dessutom många utvecklingsmöjligheter när du väl har börjat jobba i fastighetsbranschen eftersom många stora företag är verksamma här som du kan utvecklas inom.

Avdelare

Här kan du läsa mer om utbildningar som leder till jobb i fastighetsbranschen
Här kan du läsa mer om de olika yrken som finns i fastighetsbranschen

Avdelare

Kolla in broschyr om utbildningsvägar här

Fastighet – Socialt jobb med varierade arbetsuppgifter

"Bland det bästa med att jobba inom fastighetsbranschen är att arbetet är så varierat", säger Oscar.

"Vi har riktigt roligt i skolan", säger Philip.

Läs mer i det här reportaget om vad Oscar och Philip som båda har valt VVS- och fastighetsprogrammet tycker om sin utbildning och bransch.

Kontakt:

FU - Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd