Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Så blir du dermatolog

Vill du bli dermatolog? Här kan du läsa mer om vilket program du kan välja på gymnasiet för att bli dermatolog, vad en dermatolog gör och vad lönen är. 

Dermatolog - Hitta din utbildning här

Naturvetenskapsprogrammet

Hur blir man dermatolog på gymnasiet?

En dermatolog är läkare i grunden och du behöver därför gå en läkarutbildning på universitet eller högskola efter gymnasiet. Därefter kan du specialisera dig till dermatolog. 

Läkarprogrammet är en femårig utbildning och efter det gör du en tvåårig allmäntjänstgöring, vilket innebär att du kompletterar med praktiska erfarenheter för att få läkarlegitimation. Sist specialiserar du dig till hudläkare vilket tar ytterligare fem år. Du utbildar dig alltså totalt i tolv år så vägen till att bli dermatolog är ganska lång.

För dig som vill bli dermatolog är naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap på gymnasiet ett bra val. Då läser du de ämnen som behövs för att bli behörig till att söka läkarprogrammet. 

Vad gör en dermatolog?

En dermatolog är en hudläkare som är specialist på hudsjukdomar och hudåkommor. Det innefattar både huden i ansiktet och på kroppen och kan handla om alltifrån allergiska reaktioner, sjukdomar eller skador till svåra aknebesvär. Som dermatolog arbetar du inom sjukvården och hjälper människor dagligen. 

Framtidsutsikter för dermatologer? 

Enligt Arbetsförmedlingen finns det mycket stora möjligheter för arbete både inom ett år och om fem år.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för dermatologer 

83 200 kr/mån

Statistik hämtad från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa & sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser