Så blir du art director

Hur blir du art director på gymnasiet? Vad gör en art director? Här kan du läsa mer om vad en art director gör, vad man tjänar och hur du ska välja i gymnasiet för att jobba med grafisk design i framtiden!

Art director – Hitta utbildning på:

Estet  Samhäll/Media

Hur blir man Art director på gymnasiet? 

Om du vill jobba som art director (förkortat AD) efter gymnasiet är det bra att läsa ett gymnasieprogram som har en inriktning mot grafisk formgivning. Därför är Estetiska programmet med inriktning Bild och formgivning eller Estetik och media bra val av gymnasieprogram. Estetiska programmet är dessutom högskoleförberedande vilket gör att du kan läsa vidare inom området på universitet och högskola. Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktningen Medier, information & kommunikation är också ett högskoleförberedande program som är ett bra val om du vill jobba med grafisk design i framtiden. 

När du pluggar vidare efter gymnasiet har du fler valmöjligheter. Du kan läsa på universitet och högskola, yrkeshögskola och fristående skolor.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar inom grafisk design på universitetsnivå.

Vad gör en art director?

Som art director får du arbeta med bild, grafisk form och design inom kommunikation-, medie- och underhållningsbranschen. Att jobba som art director efter gymnasiet kräver att du har en konstnärlig förmåga, kreativ förmåga med känsla för färg och form, är duktig på att samarbete och har en hög stresstålighet.

Du som art director specialiserar dig på bildidéer och utformning av en produkt eller budskap som på något sätt ska marknadsföras och nå ut till massorna. Det kan röra sig om en reklamfilm, digial kampanj, annons eller en webbsida. Du jobbar allt som oftast i projektform tillsammans med andra yrkesgrupper.

Som AD arbetar du vanligtvis på en kommunikationsbyrå eller på en intern marknadsavdelning på större företag och organisationer. Det är även vanligt att som art director frilansa, vilket innebär att du jobbar med att ta kortare eller längre uppdrag som egenföretagare eller tillfälligt anställd.

Att arbeta i projektform som AD innebär bland annat att du samarbetar med en projektledare och en copywriter. Beroende på vad det är för slags projekt kan även webbdesigners och illustratörer ingå i gruppen. Det är vanligt att man i projektgruppen spånar fritt tillsammans för att få fram olika idéer. Sedan kopplas text, bilder och grafik ihop för att skapa ett budskap eller marknadsföring för en viss produkt eller ett särskilt varumärke.

Framtidsutsikter för yrket art director

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det framöver att vara konkurrens om jobben som Art Director/grafisk formgivare. Möjligheterna till jobb kan vara små, men beror på faktorer som utbildning och erfarenhet. Möjligheterna till jobb bedöms vara små även på fem års sikt (2021).

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Övriga designer och formgivare

43 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram: 

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom Kultur, media & design
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser