Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Bli frisör på Yrkesgymnasiet Uppsala

Lockas du av att göra små och stora klipp? Drömmer du om att skapa enastående looks? Att starta nya trender? Och dessutom göra business på ditt hantverk? Då är Hantverksprogrammet med inriktning Frisör, barberare och hår- och makeupstylist rätt val för dig. Här får du möjlighet att vara kreativ och arbeta med dina händer.

Klippa, permanenta, färga och vårda hår är en del av vad som står på schemat för dig som väljer att gå programmet på Yrkesgymnasiet Uppsala. Du får också kunskaper om mode, färgval, trender och stil.

Upplägg

Under första året på utbildningen ligger fokus på hårvård. Du får lära dig att schamponera och föna, lägga frisyrer samt grunderna i att klippa och permanenta. I årskurs 2 utvecklas du vidare med fokus på färgning och behandling av långt hår, för att i årskurs 3 fördjupa dina yrkeskunskaper ytterligare.

Arbeta med kunder på salong

På Yrkesgymnasiet Uppsala är de frisörtekniska ämnena både praktiska och teoretiska. Genom samarbete mellan skolan och näringslivet skapar Yrkesgymnasiet Uppsala en god grund för ditt framtida arbete. Under din praktik, vilken innefattar mer än halva studietiden, får du lära dig yrket genom att arbeta praktiskt samt bemöta kunder på ett professionellt sätt.

Utbildningsresa

Tillsammans med dina kurskamrater får du resa till en storstad i Europa. Målet är att se på den europeiska marknaden och jämföra dina erfarenheter med den internationella frisörscenen.

Efter gymnasiet

För att bli behörig frisör måste du göra ett gesällprov. När du tar studenten ska du ha lägst E i samtliga hantverkskurser och i de gymnasiegemensamma ämnena. Du har då gjort steg 1 klart. Efter det följer en färdigutbildning på ett frisörföretag i 3 000 timmar (steg 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutgiltiga gesällprovet och bli behörig frisör.

Högskolebehörighet

Välj Svenska 2 och Svenska 3 i ditt individuella val samt byt ut en programfördjupning mot Engelska 6 så får du grundläggande behörighet till högskola.

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Uppsala. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Uppsala kommun Gymnasieantagningen, 753 75 UPPSALA
Telefon: 018-727 20 50
Mejladress: gymnasieantagningen@uppsala.se

Fortsatta studier

Du kan också välja att komplettera din utbildning så att du får grundläggande behörighet till högskolan genom att välja Svenska 2 och Svenska 3 i ditt individuella val samt utöka studieplanen med Engelska 6 (100 poäng).

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.
Yrkesgymnasiet Uppsala
Bergsbrunnagatan 11
75323 Uppsala

Välkommen till Yrkesgymnasiet Uppsala!

”Det bästa med Yrkesgymnasiet är att få lära sig ett yrke på riktigt ute på praktiken, i stället för i klassrummet. Jag valde skolan för att jag var trött på att sitta instängd i klassrummet. Jag ville hellre jobba praktiskt.” –...

Läs mer om Yrkesgymnasiet Uppsala och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
4/5
E
15 apr 2021

Kunde inte ha valt någon annan skola! Yrkesgymnasiet är en lite skola och få elever i den så det är skönt😊 det jag gillar med utbildningen är att man kombinerar apl och skola s...

Visa hela
Sponsrad