Visa gymnasium.se som: Mobil

Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner

Uppsala yrkesgymnasium Jälla
Programinformation
Uppsala
Antal elever: cirka 120 (.)
Fordons- och transportprogrammet
  • Antagningspoäng: 95,0
    (medelvärde: 196,7) * statistik från 2021
En tjej och en kille reparerar en bil

Om utbildningen

Lastbil och mobila maskiner

Är du intresserad av att arbeta med tyngre arbetsfordon och vill du lära dig att serva lastbilar? Gå Fordons- och transportprogrammet med inriktning Lastbil och mobila maskiner på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Du kan också plugga vidare. Utbildningen är från och med det andra läsåret till största delen arbetsplatsförlagd.

Det här är fordons- och transportprogrammet, lastbil och mobila maskiner 

Fordons- och transportprogrammet med inriktning lastbil och mobila maskiner är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium i Jälla.

Under det första året läser alla grundläggande fordonsteknik, gör studiebesök och provar på olika yrken i branschen. Till andra året väljer du inriktning. Du väljer om du vill inrikta dig mot att serva och reparera mobila maskiner eller lastbilar. Skolan har utrustade verkstadshallar och erfarna yrkeslärare.

Att vara lärling

Att vara lärling innebär att du praktiskt lär dig ett jobb och samtidigt läser de gymnasiegemensamma kurserna (t.ex. matte, svenska och engelska) på gymnasieskolan, du varvar dina skoldagar med utbildning på en riktig arbetsplats. Tre dagar i veckan spenderar du på en noga utvald arbetsplats och resten av veckan, två dagar, i skolan. När du är färdig har du en yrkesexamen och värdefulla företagskontakter för framtiden. Du kan som lärling få en extra lärlingsersättning från CSN.

Yrkesprogrammen och högskolebehörighet

På fordons- och transportprogrammet med inriktning lastbil och mobila maskiner kan du få grundläggande högskolebehörighet. Då väljer du kurserna svenska 2, svenska 3 (eller svenska som andraspråk 2 och svenska som andraspråk 3) samt kursen Engelska 6. Dessa kurser kan du läsa inom ramen för din yrkesexamen på 2500 p. Kurserna väljer du när du börjat på utbildningen och du läser dem i årskurs 2 och 3. 

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

På yrkesprogrammen är de gemensamma ämnena engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen som du har läst i grundskolan. Utöver det får du möjlighet att specialisera dig mer inom programmet, det kallas för programfördjupning.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Uppsala. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Uppsala kommun Gymnasieantagningen, 753 75 UPPSALA
Telefon: 018-727 20 50
Mejladress: gymnasieantagningen@uppsala.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner så kommer skolan att kontakta dig.

Uppsala yrkesgymnasium Jälla

Om oss

Vi är Uppsalas största yrkesgymnasium och är ledande inom utbildningar som är efterfrågade på arbetsmarknaden och ofta leder till jobb direkt efter gymnasiet. Här får du både praktisk och teoretisk kunskap i trivsamma miljöer. Vi har goda kontakter med näringslivet...


Läs mer om Uppsala yrkesgymnasium Jälla och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Uppsala yrkesgymnasium Jälla

Jälla
75594 Uppsala

 Visa telefonnummer
yrkesgymnasium.uppsala.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner från Uppsala yrkesgymnasium Jälla, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Uppsala yrkesgymnasium
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information