Visa gymnasium.se som: Mobil

På STFG tillbringar du mindre tid i skolbänken med traditionellt skolarbete och mer tid med praktiskt arbete i skolans verkstad och på arbetsplatsförlagt lärande.

Kolla in vad eleverna tycker om sin skola!

Om skolan

skolan

STFG - Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium

Tycker du om att mecka, köra stora fordon, lösa problem och har en känsla för service? Då har du kommit rätt! STFG - Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium är för dig som har ett stort intresse för fordon och transporter. STFG erbjuder en nyskapande utbildning med engagerade lärare i moderna och nyrenoverade lokaler. Här kan du välja mellan att bli personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker och yrkesförare. Möjlighet finns att bli högskolebehörig på alla utbildningar och även ett introduktionsprogram om en vill bli behörig till nationellt program.

STFG arbetar i små grupper så att alla blir sedda

På STFG delar man in alla elever i mindre basgrupper istället för klasser. Varje basgrupp leds av basgruppshandledare som också fungerar som mentor. Eftersom undervisningen sker i små grupper får du som elev större möjlighet att bli sedd som individ. STFG vill att pedagogiken ska ge eleven en medvetenhet och förtrogenhet som gör det möjligt att möta arbetsplatsens och samhällets krav, förväntningar och förändringar.

Du får verklighetsbaserade uppdrag

På STFG sker all undervisning i form av uppdrag, där alla ämnen är integrerade. Uppdragen är verklighetsbaserade och relaterade till skolans inriktning. Uppdragen varar i ungefär fyra veckor och kan exempelvis handla om bromssystem eller ellära. Syftet med arbetsmetoden är att aktivera eleverna och öka deras tilltro för det egna lärandet.

Flexibel lärandemiljö

Skolan jobbar ständigt med att bemöta eleverna utifrån deras egen förutsättning och lärandemiljön är flexibel. Har du svårt att koncentrera dig i längre stunder så finns det möjlighet att gå ut ur lektionssalen och komma tillbaka efter en bensträckare. Är det så att du jobbar bäst själv i grupprum så går det också att ordna. STFG försöker anpassa uppgifter och miljö till elevens förutsättningar. Det enda riktigt fasta skolan jobbar efter är att det finns en tydlig start på förmiddagen, tydligt avslut vid lunch, tydligt start på eftermiddagen och ett tydligt avslut på dagen. Detta för att kunna samtala med eleverna om olika funderingar och tankar som har dykt upp. På detta sätt ser man även alla elever.

Kontakt med arbetslivet på STFG

På STFG är det mycket viktigt att ha ett nära samarbete med näringslivet. Det innebär att skolans utbildningar är på topp för att motsvara de krav och förväntningar eleverna kommer att möta inom transport- och fordonsbranschen. Det innebär också att de är måna om att upprätta en god kontakt med många företag i transport- och fordonsbranschen. För att uppnå dessa kvalitetskrav köper skolan kompetens i form av utbildningskonsulter från olika företag och branscher som tillsammans med skolans anställda lärare utbildar eleverna.

På samtliga STFG:s inriktningar ingår praktik på en arbetsplats, något som kallas för APL (arbetsplatsförlagd lärande). APL är tänkt att knyta ihop teori och praktik. APL är viktig för att eleverna ska få möta de reella krav yrket ställer och förstå den yrkeskultur som råder inom branschen. APL bidrar också till utveckling av bland annat servicekänsla, miljötänkande, kvalitet i det tekniska utförandet och förståelse av företagets villkor.

Här vet alla vad du heter

I och med att skolan arbetar med elever i små grupper så är det lätt för lärarna att fånga upp elevernas förväntningar, klagomål, synpunkter och förbättringsförslag både i den dagliga verksamheten samt via basgruppsmöten. Basgruppsmöten sker en gång i veckan, där mentor och basgruppen diskuterar veckan som varit och vad som sker nästkommande vecka. Pedagogerna tar sig tid att lyssna på eleverna, ”Vi arbetar tillsammans genom att samtala och lyssna på varandra”, detta är en viktig hörnsten i skolans värdegrund och en förutsättning i arbetssättet.

All personal skall kunna tilltalsnamnen på eleverna oavsett inriktning, genom detta blir det en mycket trevligare stämning på skolan. Alla som jobbar på skolan är närvarande i den dagliga verksamheten. I och med att STFG är en liten skola så vet all personal vad alla eleverna ska göra och vart de ligger sin kunskapsresa. Eftersom all personal ständigt är närvarande är det lätt för eleverna att ta upp frågor med rektorer, lärare och annan personal.

Läs mer på STFG:s hemsida här.


Är du intresserad och vill veta mer om Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan. Visa alla utbildningar på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

Program

Reportage

Fabian Hellström

Läs mer om vad eleverna Fabian, Linn och Gabriel tycker om deras tid på STFG.

Läs mer Stockholms Transport- och Fordonstekniska ...

Läs här om vad Fabian, Gabriel och Linn tycker om att gå på STFG och varför de valde just sina program. 


Amanda hittade rätt på Öppet hus!

Amanda hittade rätt på Öppet hus!

Läs mer Stockholms Transport- och Fordonstekniska ...

Amanda hade i nian bestämt sig, hon skulle inte gå på ett högskoleförberedande program. Efter ett öppet hus på STFG var hon helt säker, STFG var skolan för henne! 


Vilma drömmer om att köra lastbil

Vilma drömmer om att köra lastbil

Läs mer Stockholms Transport- och Fordonstekniska ...

Vilma valde transport för att hon är intresserad av bilar och tycker om att mecka. Hon kände att hon inte ville bli bilmekaniker och därför valde hon transport som inriktning. 


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium.

Statistik

Andel lärare med leg. och behörighet 2020/21

Antal elever per lärare 2020/21

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium
 61,5%
Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium 14,9

Antal elever på skolan år 2020/21: cirka 240


Utbildningsstatistik

  Genomsnittlig betygspoäng Behöriga till högskola Andel med examen inom 3 år

Fordons- och transportprogrammet

13,4 24,4 72,2
  Sverige År
Totalt antal studerande cirka 200 2020/21
Genomsnittlig betygspoäng 13,4 2019/20
Andel behöriga till högskola 24,4 2015/16
Andel med examen inom 3 år 72,2 2017/18
Antagningspoäng medel 202,0 2020
Lägsta antagningspoäng 117,5 2020
* När uppgiften baseras på färre än 10 avgångselever dubbelprickas den .. för att det inte ska gå att
   se enskilda elevers resultat. En prick . betyder att data saknas.

OBS! Procenten för andel lärare med pedagogisk examen påverkas bland annat av lärare som har deltidstjänst eller är yrkeslärare.
Källa: Skolverket  

Hitta till skolan

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

Kungens Kurvaleden 4
141 75 Kungens Kurva

 Visa telefonnummer
stfg.stockholm.se

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 4 recensioner.

Olle
Mycket bra skola där man känner sig väl inbjuden och alla är likasinnade.
Karim h
Jag åkte till den buss skola för år för vuxenutbildning skola är fräsch och fint plus alla anstälda är mycket duktiga och svara på alla frögår men finns en lärare på buss utbildning teori hon måst inte bli på den här skola efter hon är gör klassen som två delar hon vilja en eller två elev och ignorerar resten...
Louise
Jag är en elev som går på STFG, med inriktning transport. De som går transport kommer att göra en fiktiv resa från Stockholm till Berlin. Under denna resa får du då lära dig saker som till exempel lastsäkring, köra personbil och lastbil, bromsar och motorn på personbilar och lastbilar. Du får också lära dig att köra truck och massor av det som k...
Visa hela
Recensioner
Skolrecensioner
(4,0)
Baseras på 4 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information från Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till STFG
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information