Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Hantverksprogrammet
Inga recensioner än

Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 110,0
(medelvärde: 174,3)
Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 110,0
(medelvärde: 174,3)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Hantverksprogrammet, Hår- och makeupstylist

Hantverksprogrammet: Frisör, barberare och Hår- och makeupstylist

Frisör:

Utbildningen passar dig som är social, vill arbeta kreativt och har ett intresse för färg, form och skapande. Du lär dig klippa, färga och behandla olika hårtyper och kvalitéer både för herr och dam.

Under utbildningen får du lära dig de senaste teknikerna och metoderna inom branschen, du lär dig hantverket från grunden och kan avancera inom det du tycker är intressant. En stor del kretsar kring färglära för att du ska lära dig få fram olika nyanser och toner. Du får lära dig om hudens uppbyggnad och struktur, vad olika schampon innehåller och vad skillnaden är mellan produkter på en salong och i vanlig butik. Du får lära dig utföra olika uppsättningar och styling av hår inför olika events, exempelvis tekniken bakom fästning av brudslöja och krona inför bröllop. Du får även arbeta med flera sorters saxar i olika material.

Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet.

Kort om Frisör

 • Du får kunskap inom färgning, klippning, uppsättning och behandlingar av olika hårtyper samt herr- och damklippningar.
 • Vi går igenom färglära och olika historiska trender.
 • Delprov i slutet av programmet som certifierar dig som utbildad frisör.
 • Genom vår gedigna praktikperiod får du komma ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.

Barberare:

Som barberare får du ett kreativt jobb inom en snabbväxande bransch där du får träffa många olika människor. Du lär dig allt från att klippa och färga hår med avancerade tekniker till kundservice och eget företagande.

Alla människor har olika huvuden och hårkvaliteter, därför ligger stor del av utbildningen på att lära sig hantera hantverket och de detaljrika metoderna. Du får öva på olika tekniker för att klippa kort hår och lära dig göra en perfekt fade. Du kommer utbildas i olika klipp- och skäggtekniker, rakning, enklare färgbehandlingar och permanenttekniker.

När du börjar hos oss får du ett frisörkit med olika saxar, kammar, rakknivar och borstar som du får använda under utbildningen. Alla maskiner och verktyg finns i skolans salong där vi övar alla praktiska och teoretiska moment. Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet.

Kort om Barberare

 • Du får kunskap om klipp- och skäggtekniker samt rakning.
 • Du får testa på att göra behandlingar för olika hårtyper och skägg.
 • Vi går igenom färg- och produktlära, begrepp och terminologi för branschen samt miljö och sortering.
 • Genom praktiken får du komma ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.

Hår- och makeupstylist

Hår- och makeupstylist passar dig som är kreativ, tycker om att skapa och vill arbeta inom skönhetsbranschen. Under utbildningen är du kreativ varje dag och får lära dig att göra skönhets-, trend- och fantasimakeup med tillhörande hårstyling.

Hos oss får du lära dig allt inom makeup! Vi börjar med grunderna och skapar ett naturligt resultat för att senare gå vidare till bröllopssminkningar, fest, dragqueen och catwalk. Du kommer få olika uppdrag och efter hand lära dig avancerade tekniker där vi arbetar på modeller. Du lär dig all teknik från att lägga bas, skuggning till att arbeta kreativt och konstnärligt med att skapa en look av olika material.

När du börjar hos oss får du får du ett kit med penslar och makeup som du arbetar med under hela utbildningen. Du får lära dig om produkterna vi använder och innehållet i dem. Det är viktigt att förstå varför vissa produkter lämpar sig bättre på olika hudtyper, eller varför vissa produkter ser bättre ut genom kameralinsen på en inspelning än andra. 

Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet.

Kort om Hår- och makeupstylist

 • Du lär dig använda olika tekniker för exempelvis bas och skuggning.
 • Du får arbeta kreativt och konstnärligt.
 • Teoretiska kunskaper om olika tekniker, produktkunskap, trender och historia samt ekonomi.
 • Diplomering som hår- och makeupstylist med yrkesprov.
 • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser.

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

 • Lärlingsutbildning
 • Halmstad

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Halmstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, Box 248 301 06 HALMSTAD
Telefon: 035-19 29 23
Mejladress: lennart.hakansson@halmstad.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.
Praktiska gymnasiet Halmstad
Skyttevägen 34
302 44 Halmstad

Välkommen till Praktiska Gymnasiet Halmstad

Vi utbildar framtidens arbetskraft. Vårt mål är att du ska ha ett jobb direkt efter studenten, efter ditt livs bästa skoltid! Ett yrkesprogram är ett riktigt smart framtidsval! Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten. Du kan börja...

Läs mer om Praktiska gymnasiet Halmstad och visa alla program.

Sponsrad