El- och energiprogrammet

El- och Energiprogrammet, Elteknik

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Elteknik

Läs El- och Energiprogrammet med inriktning Elteknik på Olinsgymnasiet Tibro 

Är du en noggrann person som vill jobba med tekniska installationer, underhåll och reparationer? Här tränas du i att utföra olika typer av praktiska elinstallationer, både i bostäder och i industrin.

El- och Energiprogrammet är ett yrkesprogram för dig som är tekniskt intresserad och gillar både praktisk och teoretisk problemlösning. Här får du använda ditt logiska tänkande i en spännande bransch.

Här får du utveckla dina yrkeskunskaper i att bemöta kunder på ett professionellt sätt samt att planera, utföra och dokumentera arbete hos både företag och privatpersoner. Att jobba inom el och energi är ett varie­rande och utvecklande yrke som kräver att du kan arbeta såväl i grupp som självständigt.

Programmet ger dig kunskaper om produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem. Du lär dig om dator- och kommunikationsteknik samt om IT-infrastruktur. Programmet innefattar ämnen som till exempel datorteknik, elektromekanik och mekatronik.

Efter utbildningen kan du arbeta med automatiserade produktionssystem för energi-, miljö- och vattenteknik. Du kan även jobba med dator- och kommunikationssystem eller som elektriker.

Testa på branschen under din APL

Vi jobbar aktivt med att vara en trygg övergång in i arbetslivet och har goda kontakter med det lokala näringslivet. Förutom att utbildningen ger dig erfarenhet av yrket knyter du också viktiga kontakter med arbetsgivare under din APL (arbetsplatsförlagt lärande). På Olinsgymnasiet har du minst 15 veckors APL.

Plusmeny

Till detta program kan du lägga till Plusmeny. Plusmeny innebär att du kan kombinera dina studier med bra och roliga tillval. Vi tror på att låta dina intressen ta plats så att du håller motivationen uppe under hela gymnasietiden. Valbara plusmenyer:

 • Idrottsprofil
 • Ung företagsverksamhet (UF)

Inriktning Elteknik

Elteknik är en inriktning för dig som läser El- och Energiprogrammet på Olinsgymnasiet Tibro. Här får du även lära dig att läsa och skapa ritningar och scheman samt att felsöka. Inriktningen innehåller ämnen som ellära, elektroteknik, styrteknik och installationsteknik

Inriktning Elteknik är perfekt för dig som vill bli:

 • Elektriker
 • Eltekniker
 • Hissmontör
 • Hisstekniker
 • Installationstekniker
 • Kontaktledningstekniker
 • Larmtekniker
Är du intresserad och vill veta mer om El- och Energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Tibro

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och Energiprogrammet, Elteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Utbildning Skaraborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Antagningskansliet 541 83 SKÖVDE
Telefon: 0500-49 80 00
Mejladress: utbildning@skaraborg.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och Energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Olinsgymnasiet Tibro
Nybogatan 5
543 32 Tibro

Olinsgymnasiet Tibro

Nu öppnas dörrarna till Olinsgymnasiet Tibro – det senaste tillskottet är belägen i Tibros skolområde och mitt bland flera olika idrottsanläggningar. Skolan erbjuder ett bra utbud av högskole- och yrkesförberedande program samt en unik idrottsprofil som präglas av Tibros starka...

Läs mer om Olinsgymnasiet Tibro och visa alla program.

Sponsrad