Om utbildningen

Arbeta med och nära människor
Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med människor. Från och med läsåret 20/21 förändrades programmet med flera nya ämnen där syftet är att ge dig som går utbildningen kompetens för att få arbete som undersköterska.
Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper och färdigheter inom vård, omvårdnad och omsorg. Du kommer att lära dig vad en god hälsa innebär och vad livsstilen har för betydelse för hälsan. Du kommer att utveckla din förmåga att kommunicera, bemöta och vårda människor med olika behov på ett yrkesmässigt sätt. Du studerar hur människokroppen är uppbyggd och fungerar samt hur sjukdomar kan förebyggas och botas.
Utbildningen ska utveckla din kreativitet, initiativförmåga och kvalitetsmedvetenhet för att kunna lösa olika problem i vård- och omsorgssituationer. En viss del av utbildningen är arbetsplatsförlagd (APL). Du får då tillämpa och utveckla dina yrkeskunskaper på olika arbetsplatser tillsammans med handledare. Det finns även möjlighet till viss utlandspraktik.
Vård- och omsorgsprogrammet i Kalmar ingår i VO-college som är ett nationellt nätverk där arbetsgivare, utbildningsanordnare och fackförbund samverkar för en kvalitet i utbildning och framtida möjligheter till anställning. Efter uppnådd yrkesexamen får du ett diplom som är en merit när du söker jobb.
Efter utbildningen
Efter din utbildning har du möjlighet att arbeta på till exempel sjukhus, hälsocentral, hemsjukvård, särskilt boende, gruppbostad, daglig verksamhet, hemtjänst eller som personlig assistent.
Från och med hösten 2023 ska alla yrkesprogram ge grundläggande behörighet till högskola och universitet. Möjlighet till vidare studier finns också på yrkeshögskola. Prata med din studie- och yrkesvägledare
Besök våra program på JENNY
Du som går i årskurs 9 är välkommen att boka in ett besök på ett eller flera program. Lämna en intresseanmälan nedan.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Vård- och omsorgsprogrammet
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se
Kontakta skolan
Jenny Nyströmskolan - Här börjar din framtid!
Gallerian, den stora och vackra entréhallen, är det första som möter dig när du kommer till Jenny Nyströmskolan. Här kan man koppla av mellan lektioner, umgås med kompisar men också hålla koll på mycket av det som händer och sker...