Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap

Hulebäcksgymnasiet, i Göteborg
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 350 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 257,5
(medelvärde: 300,6)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 350 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 257,5
(medelvärde: 300,6)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Natur är möjligheternas program

Nyfiken på naturvetenskap? Då har du kommit rätt! Naturvetenskapsprogrammet på Hulebäcksgymnasiet är idag ett av de största och mest attraktiva i Göteborgsområdet och finns i två profiler, Natur och Natur Tvär. Profilerna ger samma behörighet och möjlighet till inriktningsval men har olika undervisningsformer.

Efter tre år i en kreativ och utvecklande miljö har du en utbildning av mycket hög kvalitet som förbereder dig väl inför framtiden. Programmet ger bred behörighet och i kombination med dina individuella val även full meritpoäng inför fortsatta studier på universitet och högskola.

De naturvetenskapliga ämnena varvas med humaniora och samhällskunskap. Inom alla områden får du lära dig använda vetenskapliga metoder, lösa problem, dra slutsatser och tänka kritiskt. Våra laborationssalar är välutrustade och ger dig möjlighet att både bredda och fördjupa dina kunskaper.

Oavsett om du väljer Natur eller Natur Tvär ska du under första året på Naturvetenskapsprogrammet välja inriktning mot Naturvetenskap eller Naturvetenskap och Samhälle. Dessa inriktningar läser du sedan under årskurs två och tre.

Inriktning naturvetenskap

Den naturvetenskapliga inriktningen innebär att tonvikten ligger på biologi, fysik, kemi och matematik. Vi ger dig de verktyg och metoder du behöver för att utforska världen. Engagerade lärare coachar dig genom hela utbildningen för att ge dig rätt utmaning och utveckling. Inriktningen passar dig som är intresserad av matematik och naturvetenskap, och är nyfiken på hur saker och ting hänger ihop och fungerar. Du får med denna inriktning full behörighet till alla utbildningar på universitet och högskola.

Två valbara profiler

Profil Natur

På Natur blandar vi föreläsningar, laborationer, exkursioner, studiebesök och ämnesövergripande studier beroende på kursens innehåll. 

Det finns många möjligheter till egna val där du kan kombinera de naturvetenskapliga ämnena med exempelvis språk.
Vi arbetar nära både högskola och universitet vilket innebär att du exempelvis kan arbeta med riktig forskning i vår forskarkurs. Ett annat spännande exempel är vår samhällsvetenskapliga specialiseringskurs med inriktning på naturvetenskapliga frågor – en kurs som du läser om du väljer Natur med samhällsvetenskaplig inriktning.

Lärare med hög kompetens

På Natur arbetar erfarna välutbildade lärare, varav flera med forskarerfarenhet, vilket ger programmet spetskompetens. Kring varje klass arbetar ett begränsat antal lärare vilket ger närhet och kontinuitet. Våra årskursvisa studieresor (bland annat till Stockholm) bidrar ytterligare till att skapa gemenskap och sammanhang. Dessutom försöker vi ständigt att utgå från ett elevfokus när vi planerar prov och inlämningar för att på så sätt undvika onödig stress. Elevhälsoperspektivet är viktigt för oss och därför har vi bland annat utvecklat ett hälsoprojekt som involverar både lärare, elever, skolsköterska, kurator och psykolog.

Vetenskapligt förhållningssätt

Hulebäcksgymnasiet har tillgång till mycket välutrustade laborationssalar och genom studiebesök, projektarbeten och utbyten av olika slag får du kontinuerligt kunskap från näringslivet och världen utanför skolan. Att hitta, välja, analysera och bearbeta fakta är viktiga och eftertraktade kunskaper på framtidens arbetsmarknad och det är något du kommer att ägna mycket tid åt. På Natur får du också alla kunskaper för att skaffa dig ett vetenskapligt förhållningssätt. 

Profil Natur Tvär

Natur Tvär är en variant av naturvetenskapsprogrammet som bygger på helhetssyn. Varje ämne ingår i ett tydligt sammanhang och undervisningen har en tvärvetenskaplig karaktär. Eleverna tränas i att samarbeta och lösa problem som mer liknar arbetslivets utmaningar. Gymnasieutbildningen är den enda av sitt slag i Sverige.

Tänk dig en naturvetenskaplig gymnasieutbildning där lektionerna löser av varandra. Varje lektion har sin ämnesbehöriga lärare och undervisningen har en tydlig röd tråd genom samarbete mellan kollegorna. På så sätt skapas en ämnesintegrerad undervisning som stimulerar helhetstänkande. I momentet Mordet ska eleverna hitta mördaren genom DNA-analyser i labbet, i OS ska de beräkna den optimala kastkurvan för en diskus och i Vatten ska de genom rollspel försöka få dricksvattnet att räcka till alla länder längs floden.

Helhetssyn på kunskap

Genom att lärarna skapar gemensamma samarbetsytor mellan sina ämnen utvecklar eleverna ett mer tvärvetenskapligt förhållningssätt. De flesta moment bygger på individuella prestationer och arbetssätt samtidigt som en prestation kan bedömas i flera kurser. När eleverna diskuterar och använder varandras kunskaper når de längre i sitt eget lärande. Om de sedan samarbetar i olika konstellationer tränas deras sociala kompetens samtidigt som de fördjupar sina ämnesstudier. Problemlösning och diskussioner leder till en tydlig helhetssyn på kunskap samtidigt som eleverna utvecklar rätt kompetenser för fortsatta studier på högskola och universitet.

Variation, stimulans och upptäckarglädje

Natur Tvär skapades genom att ämnesskickliga lärare fick skapa en grundstruktur som sedan har utvärderats och förfinats. Sedan starten 2007 har många årskullar utexaminerats och utbildningen får återkommande hög utdelning i mätningar över studieresultat och trivsel. Undervisningen på Natur Tvär relateras till projekt med olika teman. Varje projekt är unikt och har tonvikten i olika gymnasieämnen. Ett projekt kan bygga på engelska, historia och kemi, ett annat på biologi, geografi och svenska. Detta gör att gymnasietiden präglas av variation, stimulerande utmaningar och upptäckarglädje.

Trygg studiemiljö

Natur Tvär har en klass per årskurs och ett lärarlag med behörighet i alla programspecifika ämnen. Detta ger en trygg studiemiljö där relationerna mellan elever och lärare fördjupas. Tväreleverna har en egen hemvist i skolan med hemklassrum och fullutrustad laborationssal. Lärarna lägger själva schema vilket ger stor flexibilitet då verksamheten kan anpassas efter olika behov. Det gör också att schemat aldrig innehåller luckor eller utgör ett hinder för studiebesök eller spännande föreläsare.

Likt högre studier och arbete

Självklart leder studierna på Natur Tvär till samma behörighet som på det vanliga naturvetenskapsprogrammet, men undervisningen är lite annorlunda och passar dig som vill prova ett sätt att studera som förbereder för både högre studier och arbetslivet. Natur Tvär håller många dörrar öppna för framtiden och i många fall vänner för livet. Välkommen att söka till oss!

Är du intresserad och vill veta mer om Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg

Behörighet

För behörighet till Naturvetenskapsprogrammet behöver du godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi samt minst sex andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Hulebäcksgymnasiet
Idrottsvägen 2
43580 Mölnlycke

Välkommen till Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke!

Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke öppnade sina portar 1995. Som en av Göteborgsregionens populäraste skolor har Hulebäck idag vuxit till en skola med ungefär 1800 elever. Skola präglas av en god sammanhållning där lärare och elever samarbetar för att skapa en bra...

Läs mer om Hulebäcksgymnasiet och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner
Skriv en recension
5/5
Artin Tohidi
04 dec 2020
Bra skola

Fin skola. Lärana är bra och kritiska till allt man gör. På det här sättet utvecklar man sin egna förmåga. Man kan alltid prata och ställa frågor till lärana, både i skolan och ...

Visa hela
5/5
LG
31 mar 2020

En mycket välfungerande skola med hemvister och närhet till alla lärare och elever på naturprogrammet. Engagerade lärare, bra lokaler och mycket bra skolmat.

Sponsrad