
Om utbildningen
Biologi, fysik, kemi och matte i fokus
Nyfiken på naturvetenskap? Då har du kommit rätt! Hulebäcksgymnasiets Naturvetenskapsprogram är idag ett av de största och mest attraktiva i Göteborgsområdet.
Efter tre år i en kreativ och utvecklande miljö har du en utbildning av mycket hög kvalitet som förbereder dig väl inför framtiden. Programmet ger bred behörighet och i kombination med dina individuella val även full meritpoäng inför fortsatta studier på universitet och högskola.
De naturvetenskapliga ämnena varvas med humaniora och samhällskunskap. Inom alla områden får du lära dig använda vetenskapliga metoder, lösa problem, dra slutsatser och tänka kritiskt. Våra laborationssalar är välutrustade och ger dig möjlighet att både bredda och fördjupa dina kunskaper.
Val av inriktning sker under första året på det Naturvetenskapliga programmet. Dina studier under årskurs två och tre riktas antingen mot Naturvetenskap eller Naturvetenskap och Samhälle. Oavsett val av inriktning kan du välja att läsa utbildningen på traditionellt sätt eller på ett tvärvetenskapligt sätt. Kursinnehållet är det samma men undervisningsformen skiljer sig åt. Naturvetenskapsprogrammet på Hulebäcksgymnasiet erbjuds alltså i två profiler. Profilerna är Natur, där du studerar på traditionellt sätt, och Natur Tvär där undervisningen bedrivs i projektform. Valet mellan dessa görs redan innan start.
Inriktning Naturvetenskap
Inför årskurs två väljer du inriktning för dina studier. Den naturvetenskapliga inriktningen innebär att tonvikten ligger på biologi, fysik, kemi och matematik. Vi ger dig de verktyg och metoder du behöver för att utforska världen. Teori och praktiska moment varvas och du använder modern utrustning och teknik. Du utvecklar din förmåga att planera och genomföra experiment och fältstudier, göra iakttagelser och tolka resultat. Engagerade lärare coachar dig genom hela utbildningen för att ge dig rätt utmaning och utveckling. Inriktningen passar dig som är intresserad av matematik och naturvetenskap, och är nyfiken på hur saker och ting hänger ihop och fungerar. Du får med denna inriktning full behörighet till alla utbildningar på universitet och högskola.
Två valbara profiler
Profil Natur
På Natur blandar vi föreläsningar, laborationer, exkursioner, studiebesök och ämnesövergripande studier beroende på kursens innehåll.
Det finns många möjligheter till egna val där du kan kombinera de naturvetenskapliga ämnena med exempelvis språk.
Vi arbetar nära både högskola och universitet vilket innebär att du exempelvis kan arbeta med riktig forskning i vår forskarkurs. Ett annat spännande exempel är vår samhällsvetenskapliga specialiseringskurs med inriktning på naturvetenskapliga frågor – en kurs som du läser om du väljer Natur med samhällsvetenskaplig inriktning.
På Natur arbetar erfarna välutbildade lärare, varav flera med forskarerfarenhet, vilket ger programmet spetskompetens. Kring varje klass arbetar ett begränsat antal lärare vilket ger närhet och kontinuitet. Våra årskursvisa studieresor (bland annat till Stockholm) bidrar ytterligare till att skapa gemenskap och sammanhang. Dessutom försöker vi ständigt att utgå från ett elevfokus när vi planerar prov och inlämningar för att på så sätt undvika onödig stress. Elevhälsoperspektivet är viktigt för oss och därför har vi bland annat utvecklat ett hälsoprojekt som involverar både lärare, elever, skolsköterska, kurator och psykolog.
Hulebäcksgymnasiet har tillgång till mycket välutrustade laborationssalar och genom studiebesök, projektarbeten och utbyten av olika slag får du kontinuerligt kunskap från näringslivet och världen utanför skolan. Att hitta, välja, analysera och bearbeta fakta är viktiga och eftertraktade kunskaper på framtidens arbetsmarknad och det är något du kommer att ägna mycket tid åt. På Natur får du också alla kunskaper för att skaffa dig ett vetenskapligt förhållningssätt.
Profil Natur Tvär
På profil Natur Tvär arbetar vi med det naturvetenskapliga programmet i projektform. Varje ämne undervisas för sig av behöriga och kompetenta lärare. De ämnen vars mål hänger ihop och berör varandra läser du samtidigt i väl genomarbetade projekt.
Att målen i de olika ämnena lyfts fram och bearbetas samtidigt gör att du som elev får en stor helhetssyn i det naturvetenskapliga programmets karaktär och du får varje ämne i ett sammanhang. Som elev får du även fördelen att ett och samma arbete kan bedömas av tre olika lärare i tre olika ämnen, istället för att du skriver tre olika arbeten. Att arbeta i projekt betyder inte att du har fler grupparbeten än skolans övriga program och du kommer alltid att bedömas individuellt.
Projekten pågår under olika lång tid men omfånget ligger normalt på två -tre veckor. Undervisningen bedrivs på ett varierat sätt och eftersom lärarna arbetar tillsammans när de planerar projekten, byggs de upp för att lyfta fram bästa möjliga helhetsbild. Målen presenteras noga utifrån de olika ämnenas karaktär och på så sätt blir helhetssynen tydlig.
Schemat läggs alltid för att passa innehållet i projektet. Att vi själva styr schemat gör även att vi återkommande kan arbeta med studiebesök och exkursioner som gynnar helhetssynen i undervisningen. Schemat kommer därför att se olika ut beroende på vilket projekt du läser men start- och sluttid är den samma varje dag för att du lätt ska kunna planera dina aktiviteter utanför skolan.
Med egna lokaler och hemklassrum har du som elev nära till allt. Dina klasskamrater, de andra årskurserna och dina lärare finns i samma hemvist och bidrar till ett nära samarbete och möjlighet till hjälp. Programmets upplägg är även format för att verkligen förbereda dig på högre studiers utformning och krav på vetenskaplighet.
Vill du läsa ett program som ger bred behörighet till fortsatta studier på högskola och universitet och samtidigt utvecklas både individuellt och i grupp så är Naturvetenskapsprogrammet med profil Natur Tvär rätt val för dig.
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se
Kontakta skolan
Hulebäcksgymnasiet

Välkommen till Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke!
Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke öppnade sina portar 1995. Som en av Göteborgsregionens populäraste skolor har Hulebäck idag vuxit till en skola med 1750 elever. Skola präglas av en god sammanhållning där lärare och elever samarbetar för att skapa en bra och...
Kontaktuppgifter
Hulebäcksgymnasiet
Recensioner
Snittbetyg: 5
Baseras på 2 recensioner.För att få mer information om Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap från Hulebäcksgymnasiet, fyll i dina uppgifter:
Hitta en gymnasieskola du är intresserad av
Gör en intresseanmälan
Skolan kontaktar dig med mer information