Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Finansiering av utlandsstudier

Finansiering av utlandsstudier

Utlandsguiden - Så här finansierar du dina utlandsstudier!

Visst skulle det vara spännande att åka utomlands och plugga under en period? Vidga dina vyer, lär dig ett nytt språk och framförallt skaffa vänner för livet. Här på Gymnasium.se kan du hitta all information som du behöver inför dina utlandsstudier och enkelt ta kontakt med skolorna genom att skicka en intresseanmälan. När du väl har bestämt dig att att åka så behöver du reda ut hur du ska finansiera dina studier, det hjälper vi dig med i texten nedan. 

Vad är ett stipendium?

Att bli tilldelad ett stipendium innebär att du får ett ekonomiskt bidrag för dina utlandsstudier utav en stiftelse eller en organisation. Bidragets storlek kan variera men ska i många fall täcka extra kostnader som tillkommer när du flytta till ett annat land. Exempelvis ska bidraget kunna finansiera ett eventuellt boende utanför skolan, fickpengar samt skolavgift och läromedel. Det är viktigt att du undersöker vad stipendiet innebär innan du ansöker om det.

Så här söker du stipendium

  1. För att få ett stipendium behöver du i de allra flesta fall ansöka om det själv. För att ansöka om ett stipendium så kan du ta kontakt med din kommun för att få information om vilka stiftelser och organisationer som delar ut stipendier för utlandsstudier.
  2. I din ansökan ska du skriva en motivering till varför just du ska få stipendium för studier utomlands. I din motivering till stiftelsen kan det vara bra att tänka på att du skriver om speciella meriter som du tro kan öka dina chanser att få ett stipendium. Vanligtvis brukar man även skicka med rekommendationer samt referenser från lärare eller andra personer som kan styrka de meriter som du har angett.
  3. När du sedan har skickat in ditt motivationsbrev till stiftelsen tillsammans med referenser är det bara att invänta ett svar. Stiftelsen kommer att gå igenom din ansökan och sedan fatta ett beslut. Skulle du få avslag på din ansökan så finns det flera andra vägar att gå. Jag listar dessa i texten nedan!

Har du rätt till en skolpeng från kommunen?

Som student i Sverige så har du alltid rätt till en kostnadsfri skolgång. Om du däremot väljer att flytta utomlands för att plugga gymnasiet i ett annat land så har du inte alltid samma rättigheter till en kostnadsfri skolgång. Däremot så kanske du har rätt till en skolpeng från den kommun som du bor i. Att få en skolpeng innebär att din hemkommun går in och betalar din utlandsvistelse. För att få en skolpeng måste du själv ansöka om det.

Så här ansöker du om skolpeng från kommunen

För att ansöka om en skolpeng för dina utlandsstudier så ska du vända dig till utbildningsförvaltningen i din kommun. Din ansökan ska bestå utav:

  • Personbevis
  • Uppgifter om din nuvarande skolplacering i Sverige
  • En kopia på antagningsbeskedet från den skolan som du ska börja på i utlandet

För att få en skolpeng av kommunen för dina utlandsstudier behöver du uppfylla följande kriterier:

  • Vara folkbokförd i din hemkommun
  • Du är antagen och har tackat ja till en plats på gymnasiet i Sverige
  • Din studie- och kursplan i Sverige tillsammans med din studieplan i utlandet stämmer överens och överskrider inte en gymnasietid på sammanlagt tre år

Regler för att få en skolpeng kan skilja sig från kommun till kommun. Så se till att kontakta utbildningsförvaltningen på just din kommun för att få rätt information. Det finns flera svenska skolor i utlandet där du kan studera. Sök upp den skola som du vill plugga på här på gymnasium.se och skicka in en intresseanmälan så får du hjälp med hur du kan finansiera dina studier.

Låna pengar av CSN

Du kan även vända dig till Centrala Studiestödsnämnden, CSN när du ska plugga utomlands. Hos CSN kan man få två olika typer av studiemedel - bidrag eller lån. För att CSN ska finansiera dina utlandsstudier måste din utbildning följa vissa riktlinjer. Dessa skiljer sig åt beroende på om du ska plugga inom EU/ESS eller utanför.

Inom EU/ESS gäller följande regler för att ha rätt till studiemedel för dina utlandsstudier:

  • Utbildningen måste vara statlig eller godkänd av staten, en statlig myndighet, en statlig organisation eller CSN.
  • Utbildningen måste pågå under minst 15 dagar på heltid

Utanför EU/ESS gäller följande regler:

  • Att du är svenska medborgare
  • Att du är folkbokförd i Sverige sedantvå år tillbaka
  • Att du studerar på heltid
  • Att du inte kan läsa en motsvarande utbildning i Sverige
  • Att din utbildning är tydligt inriktad mot en viss bransch eller yrke
  • Att din utbildning är på gymnasienivå och godkänd av CSN

Hos CSN kan du ansöka om olika typer av studiemedel beroende på hur länge du blir borta, om du vill låna pengar samt hur din bostadssituation i utlandet ser ut.

Studielån och merkostnadslån

Ett studielån är du som låntagare skyldig att betala tillbaka. Ditt studielån ska täcka de kostnader som du har under ditt utlandsår och hur mycket du kan få beror på hur länge du hade tänk att studera och i vilket land. I vissa fall är terminsavgiften högre utomlands än i Sverige, då har du möjlighet att ansöka om ett merkostnadslån. Ett merkostnadslån innebär att du får ett högre lånebelopp av CSN för att täcka eventuella terminsavgifter och försäkringar som kan tillkomma.  

Studiebidrag

Studiebidrag är pengar som du inte behöver betala tillbaka till CSN, utan är pengar som du får om dina utlandsstudier blir godkända. Du väljer sen själv om du vill söka om lån också eller bara ta emot bidraget.

Inackorderingstillägg

Ett inackorderingstillägg är ett bidrag som du kan få om du måste bo någon annanstans än hemma på grund av dina studier. Du kan få inackorderingstillägg till och med vårterminen det år du fyller 20 år.

Tänk på att för att få studiemedel från CSN så måste du ha påbörjat dina utlandsstudier och din skola måste skicka in ett intyg på detta till CSN. När intyget har kommit in till CSN kommer dina pengar att betalas ut.

Plugga utomlands i 3 steg

  1. Hitta en skola som du är intresserad av att plugga på
  2. Skicka in en intresseanmälan till skolan för att få information om ansökningsprocessen
  3. Efter en första kontakt med skolan kan du nu ansöka om studiemedel

Divider

Behörighet med utländsk gymnasieutbildning

BEHÖRIGHET MED UTLÄNDSK UTBILDNING

Har du en utländsk gymnasieutbildning och vill studera vidare i Sverige krävs en bedömning av dina utländska gymnasiebetyg.

 Läs mer om bedömningen

BÖRJA PÅ GYMNASIET I SVERIGE

Här har vi samlat mer information om hur du ska gå tillväga för att bli behörig ett svenskt gymnasium.

Ta mig dit

STUDIEHJÄLP OM DU BOR UTOMLANDS

Visste du att det finns möjlighet till studiehjälp även för dig som bor utomlands?

Berätta mer

ANSÖKAN OM STUDIEMEDEL

Vilka typer av studiemedel kan du ansöka om när du ska studera utanför Sverige?

 Hitta svaren här

STUDIEHJÄLP UTANFÖR EES & SCHWEIZ

Vad krävs för att du ska få studiehjälp om du vill plugga utanför EES och Schweiz? Vilka typer av bidrag kan du få?

 Hitta svaren här

Studiehjälp vid United World College

STUDIEHJÄLP VID UWC

United World College (UWC) kan du läsa IB-programmet. UWC har skolor i olika delar av världen.

 Jag vill veta mer om UWC

STUDIEHJÄLP I EES & SCHWEIZ

Vilka typer av studiemedel har du rätt till som studerande inom EES och Schweiz, och vad krävs för att få dem?

 Ta reda på det här



Divider


Annonser