Makten över sin fritid

Fritiden är något av det viktigaste vi har. I den här krönikan från Vi Unga kan du läsa om dina möjligheter som ung att starta och driva föreningar som till exempel arrangerar konserter, studieresor eller fotbollsturneringar.

Vi Unga

Makten över sin fritid

Tiden som inte går åt till plugg, att ta sig mellan platser, jobb, sömn eller andra måsten är fritid. Den tiden är något av det viktigaste vi har. Under den laddar vi om, blir kära, får vänner och gör saker som får oss att må bra.

För några år sedan stod jag i ett hus som jag och mina vänner spenderade nästan all ledig tid i. Egentligen var det inte huset vi gillade utan friheten vi hade. Där kunde vi göra vad vi ville; dansa, spela hög musik, måla på väggarna och sova över. Allt det här var möjligt för att vi hade en förening och därför kunde hyra lokal av kommunen.

Tillsammans testade vi varandras idéer istället för att bara prata. Vi använde föreningen som en plats där vi kunde prova oss fram, misslyckas och lyckas. Jag tror att det viktigaste vi fick med oss var att vi kunde lita på vår egen förmåga att skapa det vi ville. Vi kunde också få hjälp och stöd av Vi Unga, den rikstäckande organisationen vi tillhörde.

Jag heter Stina och är stolt över att tillhöra Vi Unga som jobbar för att alla barn och ungdomar ska få utvecklas, känna sig betydelsefulla och ha möjlighet att förverkliga sina idéer. Detta görs dels genom att hjälpa unga starta och driva egna föreningar, dels genom olika projekt och påverkansarbete. Bestämma Trots Ålder är ett exempel på detta, ett projekt som gör det enklare för unga att vara med och fatta beslut.

Idag är jag förbundsordförande och lägger mycket tid på att ge andra samma möjlighet som jag fick. Det är en glädje att se någon gå från att vara blyg till att hålla i utbildningar eller följa en 11-åring som blir styrelsemedlem för första gången. Jag blir inspirerad av våra föreningar som arrangerar allt från festivaler, lan, sommarläger till konserter, studieresor och fotbollsturneringar.

Jag hoppas att du har möjlighet att göra det du brinner för på din fritid, om inte kom ihåg att du kan starta en förening och skapa det du vill!

Stina Vi Unga

Stina Evbjer

Förbundsordförande Förbundet Vi Unga

www.viunga.se

[Facebook:like]


Annonser