Visa gymnasium.se som: Mobil

Ditt val

Ditt val

Ditt val

Livet består av en mängd vägskäl. En del är uppenbara, som valet till gymnasiet exempelvis. Viktigare är ändå att fråga sig själv vad man egentligen vill göra. Det är så lätt att falla in i kompisarnas val, äldre syskons val eller någon annan utomståendes val.

För vad vill DU egentligen? Vad är det som intresserar DIG? Vad skulle DU göra om ingen såg DIG, ingen hörde DIG? Ja, om det inte fanns något utifrån som påverkade DIG i DITT val.

Genom vår verksamhet möter vi många unga som inte upplever tillhörighet och att de inte blir tagna på allvar. Människor som inte blir accepterade och har en känsla av att vara fel, att inte passa in.

Polstjärnas verksamhetsidé

Polstjärnas verksamhetsidé är att förhindra utanförskap i Sverige genom att stödja engagerade medmänniskor som arbetar med barn och unga. Det är ett medmänskligt och inte ett samhällsekonomiskt uppdrag. Men det går inte att komma ifrån att utanförskapet får oerhört stora samhällsekonomiska konsekvenser.

Utanförskap är en social konstruktion, upplevelsen att inte vara en del av en gemenskap. Det kan handla om att inte få ta del av grundläggande rättigheter, som till exempel för papperslösa. Det kan handla om ett ekonomiskt eller socialt utanförskap i form av låg inkomststandard och ohälsa. Även personer som ytligt sett har det väldigt bra kan känna sig utanför.

Under ytan är vi alla väldigt lika

I ett samhälle med växande utanförskap skapas ”upplevda olikheter” mellan människor, olikheter som saknar reell förankring. Men under ytan är vi alla väldigt lika och har samma grundläggande behov att vara sedda, älskade och bekräftade. Det är dessvärre inte en självklarhet för alla att få vistas i en trygg kärleksfull miljö där det ges utrymme för att vara, växa och bli den man är ämnad att vara.

En mänsklig rättighet

Alla människor behöver få möjlighet att tillhöra en gemenskap redan som unga, få uppleva att vara en del av samhället, bli tagna på allvar och bli accepterade som de är.

Vi behöver också tidigt få lära oss att respektera varandras olikheter och att samarbeta. Först när vi får vara oss själva och blir respekterade är utanförskap inte ett akut problem. Vi måste lära oss att se människorna bakom orden och bakom handlingarna. Och ju tidigare vi börjar lyssna desto bättre.

Lycka till med ditt gymnasieval. Det är mänskligt att vara osäker, att inte riktigt veta vad man ska välja. Vi vet själva vad vi talar om då vi båda bytt spår mitt i livet. Det är aldrig för sent att tänka om. Så var inte hård mot dig själv om du inte riktigt vet vad du vill. Gör ett val och var inte rädd för att ompröva.

Och sist men inte minst, läs mer om Polstjärna här för att få reda på hur du kan stödja vårt arbete med att förhindra utanförskap. Tillsammans är grejen!

Polstjärna

Karl Lindqvist och Marie Moquist
Polstjärna


Senast uppdaterad: 10 jun 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Makten över sin fritid

Fritiden är något av det viktigaste vi har. I den här krönikan från Vi Unga kan du läsa om dina möjligheter som ung att starta och driva föreningar som till exempel arrangerar konserter, studieresor eller fotbollsturneringar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-22

Så sparar du pengar – en snabblektion

De flesta vet att det är bra att spara. Det som kan vara klurigt är att veta hur man ska göra det. Här får du veta mer om tre olika alternativ till hur du kan göra med dina sparpengar. Vad de innebär, fördelar och nackdelar. Artikeln är ett gästinlägg av Elin Agorelius på Ung Privatekonomi.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-10

Det viktiga antirasistiska samtalet

Det kan vara svårt att prata om rasism och diskriminering. Med Låt Stå – Antirasism på schemat hoppas vi att samtalet ska bli enklare med hjälp av vårt metodmaterial och att barriärer bryts ned för unga att driva antirasistiska projekt.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin