11 nov 2022

Yrkesambassadörerna: Linn Norman

yrkesambassadörerna linn makeupartist

Linn Norman är vår nästa inspirerande yrkesambassadör! Hon är en driven egenföretagare inom makeup och är även utbildad tandblekningstekniker samt fransstylist. Linn berättar för oss om sin resa och sina erfarenheter från skönhetsbranschen och hur det är att driva sitt företag glambylinn.

När Linn var liten drömde hon om att bli städerska eller delfinskötare. Idag är hon glad att den drömmen inte hängde kvar så länge. När hon skulle göra sitt gymnasieval var hon osäker på vad hon ville läsa.

- Jag kommer ihåg att jag funderade på mäklare, Även jurist lät väldigt intressant. Jag valde efter många om och men att gå samhällsprogrammet första året på gymnasiet för att sedan byta till företags-inriktning.

Linn tog studenten 2010 och då såg gymnasieprogrammen lite annorlunda ut. Företagsinriktningen var en mer praktiskt inriktning där de fick läsa mycket företagsämnen samt driva ett eget UF-företag istället för att göra praktik. De läste även ekonomi och affärsjuridik. Erfarenheten av att driva ett UF-företag är Linn glad att hon har idag.

- Vi fick lära oss hur man startar, driver och avslutar ett företag. Det var extremt lärorikt då man själv tillsammans med några andra var ”ansvarig” för att företaget skulle gå runt. Vi fick jobba långa dagar, vara med på event, tävlingar och marknadsföra våra produkter.

Att få testa på att driva företag men och även få insikt i affärsjuridiken samt gå på rättegångar är något som Linn också tar med sig från gymnasiet.

glambylinn makeup artist

Spridda erfarenheter och många kompetenser

Efter gymnasiet började Linn arbeta med något helt annat. Hennes pappa är egenföretagare inom gruvindustrin i Gällivare och Linn började jobba som svetsare på sin pappas företag för att tjäna lite pengar medan hon funderade på vad hon ville göra. Efter att ha jobbat som svetsare i 1,5 år åkte Linn till London för att jobba som au pair en period, och när hon kom tillbaka till Sverige bestämde hon sig för att gå en makeup-utbildning. Makeup, skönhet och hälsa är något som Linn alltid varit intresserad av och nu bestämde hon sig för att satsa på det.

- Jag utbildade mig i Umeå och även en snabbkurs i London. Direkt efter min utbildning startade jag mitt företag som makeup-artist.

Efter att ha startat sitt företag insåg Linn att makeup-artist inte går att ha som heltidsjobb i Gällivare och hon bestämde sig för att utöka sina kunskaper. Linn utbildade sig till fransstylist i Stockholm och tandblekningstekniker i Västerås.

Fun facts om Linn!

  • Deltog i Makeup-SM och tog hem ett silver 2016.
  • Har sminkat TV4 profiler så som Rickard Sjöberg, Sandra Dahlström och artisten Robin Bengtsson
  • Brutalt ärlig, vilket inte alltid är en bra egenskap
  • Kan inte se en film eller tv-program utan att analysera sminkningarna!
  • Har en liten hund (hennes bebis!)

Att driva eget företag

Linn hyr idag ett behandlingsrum på en salong och driver sitt företag på det sättet. Hon jobbar heltid och har kunder som kommer för att göra fransförlängning, tandblekning och makeup. Linn utför mest fransförlängning och tandblekning, även om hennes favoritsyssla egentligen är makeup. Hennes kunder består av 80% fransar, 15% tandblekning och 5% makeup.

- Det roligaste är såklart makeup! Ibland får jag förfrågan att jobba på event, bröllop, TV osv. Jag tror att mitt deltagande i Makeup-SM har hjälpt mig en hel del och lyft mig som makeupartist.

Yrkes-SM

Linns vinnande sminkning i Makeup-SM!

Linn arbetar dagligen med sociala medier såsom Instagram och Facebook för att marknadsföra sitt företag. Det är det största och bästa sättet att marknadsföra sig enligt henne. Linn fotar nästan alla sina jobb och de vanligaste bilderna hon lägger upp på sitt instagram-konto glambylinn är före/efter-bilder. Hon har märkt att de bilderna är populära samt att det är dit potentiella kunder går.

- Alla vill se bilder. Det är just bilderna de går efter innan dem bokar tid till någon vare sig det är frisör, fransstylist, tatuerare eller något annat. De vill se hur bra man är, om bilderna på ens arbete är bra får man såklart mer bokningar.

När hon har speciella kampanjer eller extra information om en specifik behandling att dela väljer Linn först bilden/bilderna som drar mest uppmärksamhet. Efter det skriver hon en text där hon marknadsför tjänsten och resultatet. Linn brukar försöka ha några kampanjer varje år som hon lägger de månader då hon inte har lika många bokningar från kunder.

- Januari är en lugn månad så då kan det vara ganska bra att passa på att ha någon kampanj till ett bättre pris. December månad har iaf i mitt fall varit kaos. Alla vill få in behandling innan storhelgerna och de vill köpa julklappar/presentkort. Så januari är en lugn månad i jämförelse därför kan det vara smart att ha en kampanj just den månaden

Att driva ett företag kräver mycket engagemang och tid. Man behöver vara beredd på att jobba morgon till kväll varje dag, berättar Linn. Hon är är tålmodig, stresstålig och målmedveten person, vilket hon tror har hjälpt henne väldigt mycket.

En vanlig arbetsdag på salongen

Inom skönhetsbranschen måste man anpassa sig till de tiderna som kunderna kan och en vanlig dag arbetar Linn mellan kl 08-18. Men tiderna kan också variera, ibland jobbar hon sena kvällar och helger.

Linn kommer till salongen cirka 30 minuter innan den första kunden ska komma. Hon går igenom dagens schema, svarar på mejl, pratar med sina kollegor och förbereder för kunden som ska komma in. Hon har sedan kunder hela dagen fram till stängning.

- Det är otroligt roligt då jag får träffa och prata med så otroligt mycket människor och kunna ge dem ett bra efterlängtat resultat. Mitt mål är såklart att kunden alltid ska gå härifrån med ett leende på läpparna!

 Linn Norman makeup artist

Linns tips för att lyckas inom skönhetsbranschen: 

  • Ge aldrig upp!
  • Försök att alltid vara på topp och ständigt sträva efter att bli bättre
  • Pusha dig själv och tänk att du ska lära dig något nytt varje dag
  • Du måste inte va 100 % nöjd med allt i början. Övning ger färdighet!

Tycker du att Linns jobb som makeupartist låter intressant? Då kan Hantverksprogrammet med inriktning Stylist vara intressant för dig. Klicka nedan för att läsa mer om programmet och yrket makeupartist i vår yrkesguide!

Har du andra funderingar? Läs om olika yrken i vår yrkesguide här!

Missa inte de tidigare delarna av artikelserien Yrkesambassadörerna: 

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Beatrice Brettmar
Senior Website Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-11-28

Yrkesambassadörerna: Albin Alldén

Gymnasium.se:s egna medarbetare Albin Alldén är näst på tur i Yrkesambassadörerna. Nu delar han med sig sina tankar kring hur han upplevde sin gymnasieperiod och hur det har gått för honom sedan han tog studenten. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Hur säger man gymnasium på engelska?

Har du försökt prata om gymnasiet på engelska? Kanske har du märkt att ordvalet inte är helt självklart? Upper secondary school eller high school är de engelska översättningar som bäst motsvarar det svenska gymnasiet. Vi reder ut hur du kan tänka när du översätter! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-17

5 elevkårer berättar om sina verksamheter

Från Killergame till temaveckor om psykisk ohälsa – elevkårer gör sitt bästa för att elever ska få uppleva en fantastisk tid under sina gymnasieår. Vi har pratat med fem elevkårer om hur de gör skillnad på sina gymnasium.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin