5 tips på saker att göra i pluggpausen

Somnar du ofta med huvudet i boken? I den här artikeln har vi samlat fem tips på saker du kan göra i dina pluggpauser som gör dig redo att återvända till dina studier med ny energi och motivation.

Pluggpauser är viktiga för att du ska ladda batterierna och för att den tiden du lägger på att plugga ska bli så effektiv som möjligt. I den här artikeln har vi samlat fem tips på saker du kan göra i dina pluggpauser som gör dig redo att återvända till dina studier med ny energi och motivation.

Gymnasiet är en viktig tid i ditt liv där du ofta lägger grunden för vad du kommer göra i framtiden. Studierna på gymnasiet kan vara roliga, men också utmanande och kräva mycket fokus och koncentration. För att kunna hålla både fokus och energi uppe är det därför viktigt att planera in tid för avkoppling och återhämtning.

Att ta regelbundna pluggpauser är ett bra och effektivt sätt att ladda batterierna och varva ner, men det är också ett bra sätt att boosta din inlärning och ditt mående under gymnasietiden. I listan nedan hittar du våra fem bästa tips på vad du kan göra när du behöver ta en paus från plugget.

1. Rör på dig 🏃🏼‍♀️

Ja, vi vet att du säkert hört det förut men faktum är att det bästa du kan göra för att rensa tankarna och få ny energi är att röra på dig. Du avgör själv om du vill gå ett varv runt huset, göra några enkla stretchövningar eller sticka ut och springa. Det behöver inte vara ett fullständigt träningspass, bara några minuters rörelse ökar din blodcirkulation och frigör endorfiner som hjälper dig att känna dig piggare och mer fokuserad när du återvänder till böckerna.

2. Släpp loss din kreativitet 🎨

Ett av de bästa sätten att rensa tankarna på är att vara kreativ. Du kan välja att göra precis vad som helst som du tycker om och som lockar fram din kreativitet. Det kan till exempel vara att rita, måla, skriva, sjunga eller spela ett instrument. Genom att släppa loss din kreativitet blir det enklare att gå tillbaka till dina studier med nya synvinklar och ny energi. Det kanske dessutom ger dig lite extra tid för din hobby.

3. Ring en kompis 📱

Att ringa och prata med någon du tycker om kan vara ett bra sätt att ladda om under en pluggpaus. Att prata med någon om något annat än skolan kan vara ett bra sätt att släppa stress på och på så sätt känna sig mer uppmuntrad att fortsätta plugga. Kanske kan du planera in en kortare ”telefon-dejt” med någon som också behöver en pluggpaus?

4. Planera och organisera dina studier 📚

Ibland kan man behöva få en tydligare bild över vad man har framför sig för att få ny energi. Testa att använda en del av din pluggpaus för att planera dina kommande uppgifter. Du kan gå igenom din studieplan och göra en lista över vad du hoppas få klart när du sätter dig och pluggar igen. Att ha en tydlig plan kan hjälpa dig att arbeta mer effektivt och känna dig mer organiserad. Du kan dessutom passa på att göra snygga och roliga listor med blandade färger och mönster, och på så sätt få utlopp för din kreativitet samtidigt. Ett annat tips är att sätta upp delmål ifall antalet uppgifter känns överväldigande.

5. Se ett avsnitt av din favorit TV-serie 🎬

Ibland är det bästa sättet att koppla av under din pluggpaus att kasta sig in i en helt annan värld. Vårt sista tips är därför att ta en stund och titta på ett avsnitt av din favorit TV-serie. Det får gärna vara en serie du sett innan så att du inte behöver koncentrera dig för mycket. Kom ihåg att hålla koll på tiden så att du inte fastnar i ett maraton, men ett eller två avsnitt kan vara allt som behövs för att ladda om energin och återvända till dina studier med ny motivation.  

Känner du att du har svårt att hitta motivationen till att studera? Läs vår artikel där vi tipsar om hur du håller dig studiemotiverad året ut 👇🏼

6 tips på hur du håller dig studiemotiverad

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven.

Annonser