16 jan 2023

5 fördelar med naturvetenskapsprogrammet

Undrar du ibland varför äpplen faller till marken istället för att stanna i luften? Är du intresserad av att veta hur världen fungerar och förstå hur olika krafter påverkar varandra? Om du tycker att matematik, kemi, fysik och biologi är roligt, borde du läsa naturvetenskapsprogrammet.  

Snart får du själv välja en inriktning efter dina egna intressen – grattis och välkommen till gymnasiet! Valen är många och det kanske känns lite överväldigande, men det är också positivt. Många valmöjligheter betyder att det finns något för alla, och det viktigaste är att du väljer något du tycker är roligt och vill skaffa dig mer kunskap inom. 

Oavsett om du redan vet att du vill studera vidare eller inte har bestämt dig än, öppnar naturvetenskapsprogrammet många dörrar till en ny spännande framtid. Naturvetenskapsprogrammet är högskoleförberedande och ger dig en stabil grund att stå på med alla möjligheter att utvecklas. 

Genom modern teknik och forskning inom kemi, fysik och biologi har du chansen att vara med och bidra till en positiv utveckling och människors förhöjda livskvalitet. Hur hade världen sett ut utan framstående personer som Nicolai Tesla, vars uppfinningar gett oss växelström och luftkonditionering, eller Albert Einstein – geniet bakom relativitetsteorin? Oavsett om du väljer en mer teknisk inriktning eller vill lära dig om hur naturvetenskap hjälper till att lösa brott med DNA-analys, blir du en viktig faktor för ett bättre och tryggare samhälle som leder till en mer hållbar värld.

5 fördelar med naturvetenskapsprogrammet 


1. Du får behörighet till många högskole- och universitetsutbildningar.


2. Du lär dig att förstå orsak, påverkan och olika samband i naturen. Allt från kroppens minsta celler och deras inverkan på dig, till hur galaxer bildas i universum.


3. Du får kunskap om hur forskning, teknik, företagande och miljö inverkar på varandra och kan vara med och bidra till en positiv samhällsutveckling.


4. Du får en bra allmänbildning som du kommer ha nytta av oavsett vilket yrke du väljer i framtiden.


5. Det är en mycket bred utbildning med två olika inriktningar, och du har möjligheten att välja den inriktning som du tycker mest om och passar dig allra bäst. 
- Naturvetenskap
- Naturvetenskap och samhälle

Senast uppdaterad: 16 jan 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-28

Gå lärlingsutbildning och få 1000 kr extra per månad

Som elev på en lärlingsutbildning i gymnasiet kan du ansöka om lärlingsersättning. På så sätt får du 1000 kronor extra i månaden från CSN. Läs mer i den här artikeln om hur det fungerar och vilka krav du måste uppfylla!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du arbetsmiljöingenjör!

Hur blir man arbetsmiljöingejör? Vad gör en arbetsmiljöingenjör? Här kan du läsa mer om yrket arbetsmiljöingejör, yrkets lön och hur du ska välja i gymnasiet! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-10

Lär dig mer om lärling

För dig som är intresserad av en kombination mellan teori och praktik under dina gymnasiestudier, så är en lärlingsutbildning passande för dig. Som gymnasielärling studerar du samtidigt som du jobbar. Öka din attraktivitet på arbetsmarknaden tidigt!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin