Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man gå gymnasieskola i Sverige efter att ha studerat utomlands?

21 sep 2023
FRÅGA
Hej , min dotter har pluggat i en brittisk skola under mängden av grundskolan, nu vill hon flytta tillbaks till svergie för att gå gymnasiet. Hon skulle precis ha börjat gymnasiet eftersom hon är 07. Är det ens möjligt för henne att börja gymnasiet i svergie , om hon skaffar betyg i svenska etc.

Svar:

22 sep 2023

Hej,

Det viktigaste att tänka på är att du är ute i god tid med att kontakta din nuvarande skola och den gymnasieskola som du vill börja på i Sverige. Det är rektorn på din gymnasieskola som avgör om du kan tillgodoräkna dig de utländska gymnasiebetygen. Det krävs ju betyg i svenska för att vara behörig så din dotter kommer då behöva göra prövningar i svenska som visar att han kunskaperna. Men det finns ju också internationella skolor i Sverige, där man kan göra undantag för svenska så ett alternativ kan vara att kolla med dessa skolor.

Här kan du läsa mer om hur det fungerar att börja en gymnasieskola i Sverige efter att ha bott utomlands: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/borja-gymnasiet-sverige-4512.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information