Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur klarar jag matten i gymnaiset?

26 aug 2023
FRÅGA
Hejsan!
Jag går andra året på sam beteende. Som du vet så läser man då både matte 1b och 2b. Jag klara 1b med faktiskt lite svårigheter då jag alltid haft problem med kunna matte allmänt hela grundskolan också. Jag har funderat på att hoppa av nu matte 2b då jag kanske inte kommer klara men jag har undrat om man pratar med skolan och kan på något sätt byta ut det mot någon annan ämne? För jag får ju fortfarande gymnasieexamen även om ja inte klarar matte 2b. Finns det sånt möjlighet? Om skolverket tillåter sånt.

Svar:

28 aug 2023

Hej,

Vad tråkigt att det känns svårt med matten! Det är vanligt att man har svårt för ett ämne och då får man lägga extra tid på det för att förbättra sig. Vi har tips på hur man blir bättre på matte här: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/bli-battre-pa-matte-14261.

Sedan så har man rätt till stöd i skolan om man har svårt med något. Du kan prata med rektorn på skolan och fråga om du kan få något extra stöd med matten. Man kan inte byte ut gymnasiekurser som ingår i ens program och matte 2 kan vara en bra kurs att ha till många utbildningar så jag rekommenderar verkligen att du försöker. Skulle du få ett F i kursen så finns det fler chanser, till exempel att läsa den igen eller göra en prövning (omprov).

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information