Visa gymnasium.se som: Mobil

Bli bättre på matte

Bli bra på matte

Så här blir du bra på matte!

Matte, matte, matte. Ibland kan det kännas som att antingen så är det superlätt eller så känns det ordentligt svårt och obegripligt. Men, det är garanterat inte kört bara för att du fått en dålig start med ämnet. Även att lära sig cykla verkade väl omöjligt i början och nu kan du väl det?

Matte är ett språk

Ja, vi vet. Det här är något som du säkert har hört någon gammal lärare säga ca 100 000 gånger. Men, tyvärr, så ligger det faktiskt någonting i det. Man måste öva för att lära sig och hur komplicerat och svårbegripligt det än verkar så finns det faktiskt logik och regler för hur man ska göra. Det är när du väl knäcker den där omtalade koden som matte blir kul på riktigt.

Bläddra bakåt

När du kör fast i matteboken beror det ofta på att du missat någon liten detalj som gicks igenom på sidan innan. Gå tillbaka i boken och gör några enklare tal ett par gånger tills det sätter sig så kommer det vara enklare att gå vidare till de svårare uträkningarna. Att behöva göra om någonting är inte ett misslyckade, du har ju faktiskt lärt dig något helt nytt! Övning ger, som bekant, färdighet.

Bryt ner

Är det ett stort tal som du brottas med? Ta en minut, scrolla på insta och andas. Återvänd till talet, nu kan du börja med att dela upp talet i mindre delar. Om du tar varje del för sig så ska du nog se att du får en bättre övergripande syn på problemet det blir betydligt mycket enklare att lösa allt.  

Take it slow

Fick du ändå inte rätt svar? Ta en paus och kom tillbaka när frustrationen lagt sig lite. Prova göra talet från en annan vinkel och se om det blir enklare. Om inte, fundera ett varv till, kika på liknande tal du löst tidigare och försök igen. Med tålamod och envishet kommer du långt.

Ibland kommer du att behöva hjälp från någon som faktiskt kan för att komma vidare. En pedagogisk och hjälpsam kompis, lärare, förälder eller läxhjälp kanske kan få polletten att trilla ner? Olika människor tänker ibland väldigt olika och förklarar på helt olika sätt. Förstår du inte lärarens genomgång, be hen förklara på ett annat sätt, eller fråga någon annan. Om det ändå inte funkar så finns det andra som kanske kan hjälpa dig, tal för tal.

Här finns hjälp!

Vi listar några hemsidor som du kan besöka för att få extra hjälp och rådgivning, de kan vara bra att kolla in om du inte har någon i närheten som kan hjälpa dig och du känner att läget är akut!

Många av de här tipsen har du kanske hört förut, men ibland skadar det inte att få höra saker en gång till för att det verkligen ska klarna.

Matte på gymnasiet

När du väl kommit igång med matten och börjar förstå dig på ämnet kanske du märker att det är riktigt kul. Oavsett om du redan är superduktig eller intresserad av att lära dig mer är Naturvetenskapsprogrammet ett bra alternativ där du får läsa många mattekurser. Kanske du till och med kan tänka dig en Spetsutbildning inom matematik?

Om du tyckte att den här guiden var bra så har vi ett gäng liknande tips som du kan spana in här:

Lär dig koda!

Bli en bra skribent!

Tala inför folk

Senast uppdaterad: 01 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-03-16

Utlandsstudenterna - Evelina Ekman

Med hjälp av EF åkte Evelina på ett utbytesår till staden Gaithersburg som ligger utanför Washington D.C. i USA och fick uppleva en helt ny typ av skolmiljö! I första artikeln i serien Utlandsstudenterna berättar hon för oss om hur det var att bo i en värdfamilj och vad hennes utbytesår har gett henne för erfarenheter. Läs mer om Evelinas äventyr i USA!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-26

5 skäl att skaffa en Cambridgeexamen

Cambridge Certificate of Advanced English är en examen som tas av mer än fyra miljoner människor i 130 länder varje år. Med en Cambridgeexamen på ditt CV har du goda möjligheter att söka till utbildningar över hela världen och du får en stämpel på att din engelska håller en hög internationell nivå.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-02-25

Yrkesprogrammen som väcker störst intresse hos blivande gymnasieelever

Att det är fler elever som läser högskoleförberedande program vet du säkert redan om. Men faktum är att drygt en tredjedel av alla gymnasieelever läser ett yrkesprogram. Därför tänkte vi dela med oss av vilka yrkesprogram som väcker störst intresse.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin