Visa gymnasium.se som: Mobil

Bli bättre på matte

Bli bra på matte

Så här blir du bra på matte!

Matte, matte, matte. Ibland kan det kännas som att antingen så är det superlätt eller så känns det ordentligt svårt och obegripligt. Men, det är garanterat inte kört bara för att du fått en dålig start med ämnet. Även att lära sig cykla verkade väl omöjligt i början och nu kan du väl det?

Matte är ett språk

Ja, vi vet. Det här är något som du säkert har hört någon gammal lärare säga ca

100 000 gånger. Men, tyvärr, så ligger det faktiskt någonting i det. Man måste öva för att lära sig och hur komplicerat och svårbegripligt det än verkar så finns det faktiskt logik och regler för hur man ska göra. Det är när du väl knäcker den där omtalade koden som matte blir kul på riktigt.

Bläddra bakåt

När du kör fast i matteboken beror det ofta på att du missat någon liten detalj som gicks igenom på sidan innan. Gå tillbaka i boken och gör några enklare tal ett par gånger tills det sätter sig så kommer det vara enklare att gå vidare till de svårare uträkningarna. Att behöva göra om någonting är inte ett misslyckade, du har ju faktiskt lärt dig något helt nytt! Övning ger, som bekant, färdighet.

Bryt ner

Är det ett stort tal som du brottas med? Ta en minut, scrolla på insta och andas. Återvänd till talet, nu kan du börja med att dela upp talet i mindre delar. Om du tar varje del för sig så ska du nog se att du får en bättre övergripande syn på problemet det blir betydligt mycket enklare att lösa allt.  

Take it slow

Fick du ändå inte rätt svar? Ta en paus och kom tillbaka när frustrationen lagt sig lite. Prova göra talet från en annan vinkel och se om det blir enklare. Om inte, fundera ett varv till, kika på liknande tal du löst tidigare och försök igen. Med tålamod och envishet kommer du långt.

Ibland kommer du att behöva hjälp från någon som faktiskt kan för att komma vidare. En pedagogisk och hjälpsam kompis, lärare, förälder eller läxhjälp kanske kan få polletten att trilla ner? Olika människor tänker ibland väldigt olika och förklarar på helt olika sätt. Förstår du inte lärarens genomgång, be hen förklara på ett annat sätt, eller fråga någon annan. Om det ändå inte funkar så finns det andra som kanske kan hjälpa dig, tal för tal.

Här finns hjälp!

Vi listar några hemsidor som du kan besöka för att få extra hjälp och rådgivning, de kan vara bra att kolla in om du inte har någon i närheten som kan hjälpa dig och du känner att läget är akut!

Matteboken 

Mattematikvideo

Mattecoach

Många av de här tipsen har du kanske hört förut, men ibland skadar det inte att få höra saker en gång till för att det verkligen ska klarna.

Om du tyckte att den här guiden var bra så har vi ett gäng liknande tips som du kan spana in här:

Lär dig koda!

Bli en bra skribent!

Tala inför folk. 

Senast uppdaterad: 22 okt 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-20

Tips på bra pluggteknik

Vill du bli bättre på att plugga? Det finns smarta knep du kan ta till för att få bättre översikt över olika ämnen. Perfekt för dig som stressar upp dig inför prov och inlämningar. Tricket ligger dels i planering, dels i att hitta studietekniker som passar dig. Gymnasium.se guidar dig till att bli en mer effektiv elev!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-05

Så förbereder du dig för nationella proven i svenska

I mars är det dags för nationella prov i svenska och svenska som andraspråk för dig som går i årskurs 9. I den här artikeln får du veta allt du behöver för att förbereda dig inför de nationella proven i svenska! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-17

10 härliga aktiviteter för ditt sommarlov

Äntligen är det dags för sommarlov! Har du mycket tid men lite pengar på fickan? Gymnasium.se tipsar om saker du kan hitta på under ledigheten som inte kostar skjortan. Fly board, vandringsled och museum är tre av aktiviteterna på listan.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin