Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag polis?

23 aug 2023
FRÅGA
Hej
Jag vill bli polis i framtiden. Just nu går jag i årskurs 9. Jag undrar vilka vägar som finns för att nå mitt mål. Finns det en specifik linje att följa eller inte?

Svar:

24 aug 2023

Hej,

Vad roligt att du vill bli polis!  Du blir polis på polishögskolan. För att vara behörig till Polisutbildningen behövs det grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2) och Historia 1b (eller1a1+1a2). Så länge du får det så blir du behörig oavsett vilket program du väljer. Till exempel Samhällsvetenskapsprogrammet skulle kunna vara intressant om man vill bli polis men Barn- och fritidsprogrammet är också ett bra val (då lägger du bara till Historia 1a2).

För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av (som är viktigare än betygen). T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Här kan du läsa lite mer om polisyrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/polis-11183

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information