Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad gör man om man inte kommer in på gymnasiet?

01 jul 2023
FRÅGA
Hej!
jag skriver angående mina antagningssvar till gymnasiet. Jag kom inte in i något av mina val, och jag känner mycket stress och oro på grund av detta. Jag vill inte att min framtid ska drabbas och undrar om det finns något jag kan göra. Jag förstår att det finns reservplatser, men eftersom jag ligger på femtionde plats tror jag inte att jag kommer in. Jag har läst att man ska ringa till antagningskanseliet, men förstår inte varför. Jag känner mig förvirrad, orolig, stressad och pressad. Jag hoppas verkligen ni kan leda mig mot den rätta vägen.

Med vänliga hälsningar,

Svar:

21 sep 2023

Hej,

Jag förstår att det är jobbigt att inte veta var man ska gå gymnasiet! Ta kontakt med din gymnasieantagning och / eller SYV så de kan förklara för dig vad som händer nu och hjälpa dig genom processen.

 I juli påbörjas reservantagningen till gymnasiet och sträcker sig till mitten av september. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. De flesta brukar få en plats i reservvalet. Det finns alltid någon skola som har en plats kvar. Men man kan inte välja skolan själv om man inte har kommit in i den slutgiltiga antagningen som ni får besked om i juli.

Här kan du läsa mer om hur det funkar: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Lycka till! / Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information