Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vad kan man få för hjälp i gymnasiet?

30 apr 2023
FRÅGA
Hej
Min son går i åk 8 och börjar fundera över gymnasievalet. Vi var på gymnasiemässan i höstas och hörde oss för lite. Min son är synskadad med en språkstörning och dyslexi vilket ställer till det. Det är väldigt knöligt för lärarna att hitta rätt men det går åt rätt håll trots sin synnedsättning så är bildstöd och inläst material det viktigaste hjälpmedlet näst efter assistenten. han har ingen utvecklingsstörning. Får han rätt hjälp så klarar han skolan. Jag undrar vad kan man begära av gymnasiet i form av hjälp.
När vi varit på gymnasiemässan och gick runt bland montrarna så kände vi oss väldigt uppgivna om han överhuvudtaget skall få hjälp.
Mvh

Svar:

01 maj 2023

Hej,

Man har alltid rätt till extra stöd om man behöver det, oavsett vilken gymnasieskola man väljer. Olika skolor kan dock arbeta på olika sätt med extra stöd och ha olika resurser så jag rekommenderar att fråga de skolor ni funderar på vad de kommer att kunna göra för honom.

Kanske kan det vara en idé att titta på Resursskolor. Resursskolor har specialpedagogisk inriktning, det vill säga att skolan har extra mycket resurser för att ge anpassad undervisning. Fråga gymnasieantagningen i er kommun vilka specialpedagogiska inriktningar som finns där. 

Du kan läsa mer här om vad man kan förvänta sig för typ av stöd i gymnaiset:

https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/extra-stod/vad-betyder-extra-anpassningar-i-gymnasiet-21051

 https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/extra-stod/vad-betyder-sarskilt-stod-i-gymnasiet-21152.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information