Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilket gymnasieprogram kan man söka utan svenska?

07 feb 2023
FRÅGA
Hej
Jag har en nyanländ elev. Han har gått på internationell skola och ska nu söka till gymnasiet. Han har inte betyg i svenska och i ett andra språk. Hans engelska är på hög nivå. Vilka gymnasium kan han söka. Skolans syo konsulent är sjukskriven sen en tid tillbaka och han har inte fått något stöd i hur han ska välja. Jag har knappt någon kunskap hur meritpoängen räknas och fungerar nuförtiden. Hoppas på hjälp i frågan. Tiden är knapp innan söket
Med vänlig hälsning,

Svar:

08 feb 2023

Hej,

Om man inte har behörighet i svenska men har gått internationell skola så kan man söka vidare till internationella gymnasium. Det finns flera att välja på här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate. Det är troligtvis det bästa alternativet så man inte förlorar någon tid på det. Se dock till att kontakta skolorna snarast eftersom de brukar ha antagningsprov som man inte får missa. 

Om det inte skulle gå så kan man gå språkintroduktion för att få behörighet i svenska så man kan fortsätta till svenskt gymnasium. Men då är det viktigt att skolans studie-och yrkesvägledare hjälper till med den ansökan då man behöver skicka in vissa bilagor. Finns det ingen studie-och yrkesvägledare måste rektorn ordna det på något annat sätt då studie- och yrkesvägledning är en rättighet för eleven.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information