Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad behöver jag för att bli administratör?

08 jan 2023
FRÅGA
Hej!
Jag har har examen från restaurang och livsmedelsprogramet och vill arbeta som skoladministratör.
Jag undrar hur jag ska gå tillväga?

Svar:

11 jan 2023

Hej! 

Det finns olika vägar att gå för att bli administratör. Utbildningskraven för administratörer varierar beroende på roll och inriktning. Till vissa tjänster kan det krävas utbildning på högskolenivå, exempelvis Statsvetenskap, Offentlig förvaltning och ledning, Rättsvetenskap eller Ekonomi. Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan. Här kan du söka på utbildningar på YH-nivå: https://www.studentum.se/utbildning/administrationsutbildning.

Ett första steg är att få med dig grundläggande behörighet från gymnasiet. Då du går ett yrkesprogram behöver du lägga till kurser i svenska och engelska för att få grundläggande behörighet. Sedan kan särskild behörighet tillkomma, men denna varierar beroende på utbildning du väljer. Jag föreslår att du kollar upp olika utbildningsalternativ som intresserar dig och vad förkunskaperna för dem är. Sedan prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan och se vad du kan lägga till för kurser för att få den behörighet du önskar. Du kan även läsa till kurser på Komvux efter gymnasiet om det behövs.

Här kan du läsa mer om yrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/administrator-sekreterare-11846

Lycka till! / Petra, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information