Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag kirurg?

05 jul 2022
FRÅGA
Hej, jag ska börja 7:an och undrar vilka betyg jag ska satsa på om jag vill bli kirurg och bra ämnen att specialisera sig i.

Svar:

05 jul 2022

Hej,

En kirurg är en specialistläkare. För att bli specialistläkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 6 år lång.

Efter hela denna utbildning kan man specilalisera sig i ett visst område, t.ex. kirurgi. Specialtutbildningen är ytterligare 5 år lång men görs som del av en tjänst. 

För att du ska bli behörig till Läkarprogrammet efter gymnasiet behöver du ha läst vissa kurser. Man behöver Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Denna behörighet kan man få direkt från Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Här kan du se programstrukturen: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet och här kan du läsa mer om läkaryrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/lakare-11129

Antagningspoängen för Läkarprogrammet på universitet/högskola är nästan alltid 22,5 poäng. För att få de poängen behöver man få A i alla ämnen under gymnasiet som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Man kan också skriva högskoleprovet och söka med det resultatet istället för gymnasiebetygen. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information