Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du läkare

Hur blir man läkare?

Läkare – Hitta utbildning här

Hur blir man läkare på gymnasiet?

För dig som vill bli läkare är det bästa att gå Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap i gymnasiet. Då läser du de ämnen du behöver för att vara behörig att söka till läkarprogrammet. För att bli läkare krävs utbildning på universitetsnivå. Antagningen till läkarlinjen sker två gånger per år och då främst via betyg och högskoleprov. Vill du öka dina chanser för att komma in på högre studier efter avslutade gymnasiestudier, för att bli läkare, kan du redan på gymnasiet välja de kurser som ger dig så kallade meritpoäng.

Vad gör en läkare?

Som läkare har du en bred kompetens. Du kan också specialisera dig inom ett visst område inom sjukvården. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på vilket arbetsområde du väljer att arbeta inom och hur länge du har varit läkare. Ett exempel är barnläkare som har specialiserat sig på att arbeta med just barn. Ett annat exempel är läkare inom rättsmedicin som är med och hjälper till att lösa brottsmål.

Som läkare måste du kunna kombinera dina medicinska kunskaper med mänsklig förståelse. Du som söker dig till läkaryrket får ett omväxlande och stimulerande yrke, men även ett som ställer stora krav.

Idag kan du läsa läkarutbildning både i Sverige och utomlands och du har en oerhört bred arbetsmarknad efter avslutade läkarstudier.

Framtidsutsikter för läkare

Enligt arbetsförmedlingen har läkare goda möjligheter till jobb både på fem och tio års sikt. Det beror både på befolkningsökning och en åldrande befolkning. Det är framförallt specialistläkare som kommer behövas.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa & sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 13 mar 2020