Kan jag välja mellan mina gymnasieval?

28 jun 2022
FRÅGA
Hej,
Jag kom in på mitt första val och mitt andra val som val.
Jag vill gå mitt andra val mycket hellre och anledningen att jag inte la det först va pga missförstånd och jag trodde inte jag skulle komma in där och tänkte därlfr att jag skulle lägga ekonomi högst så det blev större chans att jag kom in där då det kändes mer rimligt med tanke på min merit.
Men nu när jag ser att jag faktiskt hade kommit in på samskolan samhäll får jag jätte mycket ångest då det är där jag verklgien vill gå och alltid velat.
Om jag tackar nej, vad händer då? Eller är det möjligt på något sätt att jag kan gå på den andra skolan istället?
Mvh

Svar:

29 jun 2022

Hej,

När du fyller i din ansökan till gymnasiet måste du rangordna de olika valalternativen. Alltså, det du vill läsa först sätter du som alternativ ett, det du näst helst vill komma in på som alternativ två och så vidare. Din ansökan till gymnasiet baseras sedan på vilken meritpoäng du har, alltså dina betygspoäng. Du kan bara komma in på ett av de val du gjort.

Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort och kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då. Du kan alltså inte välja mellan alternativen genom att tacka nej till din gymnasieplats. Om du tackar nej så blir du utan gymnasieplats helt.

Men ibland så väljer man fel och vill byta. Det första du ska göra då är att ta kontakt med den skola du vill byta till. Du frågar då rektorn eller Studie-och yrkesvägledaren på den skolan om det finns lediga platser på programmet du vill gå istället. Om det finns det så kan dom hjälpa dig att byta. Det är alltid lättare att byta gymnasieprogram tidigt men det går inte att göra före antagningen är över och skolan börjat. Ju tidigare du kommer på att du vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola, ju lättare är det att tillgodose sig alla kurser. På så vis slipper du läsa ikapp, gå om ett år, eller läsa ytterligare kurser för att hänga med undervisningen på det nya gymnasieprogrammet. Så ta kontakt med skolan så fort som möjligt när skolorna har börjat. 

Här kan du läsa mer om att byta gymnasieskola eller program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information