Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir man mordutredare?

07 jun 2022
FRÅGA
Hej i framtiden vill jag bli mordutredare,jag har tänkt att jag ska gå på samhällsprogrammet.Men jag vill veta om man ska plugga vidare på högskolan för att bli kriminologi eller inte.Så min fråga är ska man plugga på högskolan och isåfall hur många år.

Svar:

08 jun 2022

Hej,

Det finns flera yrkesgrupper som arbetar med grova brottsutredningar så det finns inte bara en väg att gå. En förutsättning för att kunna bli utredare av grova brott är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan, eller en akademisk examen. Vill man inte bli polis skaffar man sig en högskoleutbildning och söker jobb som Civilutredare och försöker sedan genom fortbildningar och interna utbildningar skaffa sig tillräcklig kompetens för att kunna få jobba som utredare av grova brott. 

Den utbildning som är relevant för anställning som civil utredare är akademisk utbildning inom t.ex juridik, beteendevetenskap, eller en annan akademisk utbildning exempelvis med samhällsvetenskaplig inriktning. Ett exempel är Kriminologprogrammet på 3 år.

Lycka till!/Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information