Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag söka till svenskt gymnasium?

11 apr 2022
FRÅGA
Hej!
Jag hjälper en ung kille som i nuläget är bosatt och studerar i Iran. Han har uppehållstillstånd i Grekland och han vill studera i Sverige. Han studerar första året naturvetenskap i gymnasiet i Iran. Hur ska han göra för att söka till ett gymnasium i Sverige?

Svar:

13 apr 2022

Hej,

När det gäller de som söker med utländska betyg så är det upp till skolan att bedöma om de kan ta in dig eller inte. Så ta kontakt med en skola som du är intresserad av. Sedan så måste man såklart kolla upp med migrationsverket att man kan få visum till Sverige.

Det första du behöver bestämma är vilket gymnasieprogram som du vill gå så läs på om dessa. De kan du göra här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasieprogram-3125. Du behöver även ha behörighet för de program du vill söka och för alla gymnasieprogram så är betyg i svenska från grundskolan ett krav. Du behöver alltså fundera på hur du kan skaffa dig behörighet i svenska om du inte har det. Du kan fråga de skolor du är intresserad av, eller kommunen du vill flytta till, om det.

Det finns ju också internationella skolor i Sverige, där man kan göra undantag för svenska så ett alternativ kan vara att kolla med dessa skolor. Dessa skolor hittar du här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information