Kan jag gå gymnasiet utomlands?

23 feb 2022
FRÅGA
Hej jag skulle fråga om man kan åka utomlands och plugga Gymnasieutbildning
I en annan land själv

Svar:

25 feb 2022

Hej,

Ja, det kan man absolut göra! Det finns många olika sätt att göra det på. Det kan vara bra att du läser på lite om de olika sätten här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/svensk-gymnasieutbildning-utomlands-4504

Svensk gymnasieundervisning (om det är det du vill ha) bedrivs i olika länder runt om i världen för att barn till svenskfödda föräldrar ska ha möjlighet att gå en svensk utbildning. Men det är möjligt att flytta och bo på egen hand för att gå i en svensk gymnasieskola utomlands. Vill du söka till en svensk utlandsskola ska du höra av dig till den skola du vill gå i för att ansöka om en plats där. Du ska vända dig direkt till skolan med din frågor så kan de hjälpa dig. 

Internationella skolor kan också vara ett alternativ. Du kan läsa om dem bland annat här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/internationella-gymnasieskolor-4509. Men vänd dig alltid direkt till skolan för att få mer information. 

Sedan kan du också välja att gå en vanlig gymnasieskola i det land där du vill bo. Det kan vara mycket att ordna med på egen hand men det går också bra om du hör av dig till skolan i tid och ordnar med allt praktiskt som boende själv. 

Sedan finns ju även andra alternativ, som utbytesår. Det kan man göra genom en organisation och då är det enklare eftersom de hjälper dig med det mesta.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information