Kan jag byta gymnasieprogram?

10 feb 2022
FRÅGA
Hej! Jag går min andra termin nu i åkurs ett på handels och administrationsprogrammet. Jag tycker inte att programmet passar mig riktigt. Jag undrar om man kan byta till Samhällsvetenskapsprogrammet i åkurs två eftersom jag har ändå gjort klart ganska många prov och uppgifter i alla mina kurser därför vill jag läsa klart alla mina kurser i åkurs ett innan jag byter program i åkurs två. jag undrar därför om det går att söka till åkurs två med mina gymnasiebetyg till Samhällsvetenskapsprogrammet utan behöva läsa om ett år.

Svar:

14 feb 2022

Hej,

Du ska kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på så att du får hjälp att fundera på hur du ska lösa just din situation.

Att byta program kan göra så att det tar längre tid för dig att få din gymnasieexamen så du måste fundera på om du tycker det är värt att gå i gymnasiet längre om du byter program. Ibland kan man byta utan att behöva börja om men för att få veta om det är möjligt i ditt fall måste du prata med din SYV i skolan och sedan måste ni kontakta skolan du vill byta till för att ta reda på om det är möjligt.  

Läs mer om byten här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information