Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag skådespelare?

07 feb 2022
FRÅGA
Hej, jag är 14 men vill gärna veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet. jag vill gärna jobba inom film industrin på något sätt, alternativt YouTube men min mamma säger att jag inte får gå i estetiska programmet. Då undrar jag om jag skulle kunna bli skådespelare genom att gå i Samhällsvetenskapsprogrammet? Det är verkligen en stor dröm att bli skådis eller jobba med YouTube.

Svar:

09 feb 2022

Hej,

Vad roligt att du vill jobba inom filmindustrin! Det finns många olika jobb där men för att arbeta som just skådespelare krävs vanligen en skådespelarutbildning från högskola vilket finns att plugga på flera olika orter i landet. För att börja studera vid skådespelarprogrammet på högskola behöver du ha grundläggande behörighet och behöver bli godkänd genom ett antagningsprov som kommer analysera din talang och förmåga. Du kan även studera till skådespelare på folkhögskolor.

Estetiska programmet med inriktning mot Teater är förberedande inför skådespelaryrket. Men det är inget krav att du måste gå det programmet. Däremot kan det vara viktigt att du då håller på med exempelvis teater på din fritid så att du är förberedd på framtida auditions och antagningsprov. 

Väljer du att starta en egen You Tube kanal så finns det ju inga krav på någon specifik utbildning. Det kan du börja med redan nu så länge du har en idé om vad du vill göra med din kanal. Du kan pröva dig fram och lära dig under tiden som du håller på med You Tube eftersom det är fritt för vem som helst att starta en You Tube kanal.

Du har rätt att välja gymnasieprogram själv men det är såklart bra om du kan ha en dialog med din mamma kring det. Det behöver inte vara så stor skillnad på Estetiska programmet och Samhällsprogrammet så fråga gärna din mamma vad som oroar henne kring det Estetiska programmet och kolla sedan upp om oron stämmer med verkligheten. Ibland är det bara fördomar som gör att man väljer bort ett visst program. Är det någon kurs man känner att saknas på det program man vill gå kan man ofta välja till den kursen i sitt individuella val. Kolla på länkarna till programmen vilka kurser som ingår och ta kontakt med skolorna du vill söka till och fråga om möjligheten att lägga till de kurser du saknar.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information