Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir man patolog?

28 dec 2021
FRÅGA
Hej, jag har några frågor:

1. För det första jag undrar om hur blir man Patolog? Kan man välja att plugga Vård och omsorg programmet i gymnasiet om man vill bli Patolog? Hur många år tar det totalt att bli Patolog ?

2. För det andra jag undrar om hur funkar meritpoäng? Hur många meritpoäng kan man få maximalt med modersmål, högskoleprovet och moderna språk? och om man har 15 snitt poäng i gymnasiet av alla kurser, dvs C. Plussar man meritpoängen med poängen eller hur blir det om det inte är så?

3. Sist om jag byter programmet kommer man räkna de kurserna som jag har pluggar nu eller går de bort? hur räknar man det om de räknas?

Svar:

01 jan 2022

Hej! 

För att bli Patolog behöver du först utbilda dig till läkare. Läkarprogrammet är 5,5 år långt och efter grundutbildningen fortsätter man till Allmäntjänstgöring, AT, där man arbetar i 18-21 månader och det är till för att praktiskt arbeta och komplettera det man har lärt sig på utbildningen. AT avslutas med prov som ligger till grund för läkarlegitimation som man får av Socialstyrelsen. För att sedan bli patolog behöver du specialisera dig, vilket tar ytterligare 5 år. Med treårigt gymnasieprogram inräknat tar det ca 15 år att utbilda sig till Patolog. 

Du kommer inte bli direkt behörig till Läkarprogrammet om du går Vård- och omsorgsprogrammet. För att kunna söka till Läkarprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematik 4, Kemi 2, Fysik 2 och Biologi 2. Detta får du enbart från Naturvetenskapsprogrammet inriktning natur. Du behöver då först läsa till kurser för att få grundläggande behörighet, då VO är ett yrkesprogram. Och sedan på Komvux läsa upp behörigheten för Läkarprogrammet. 

Högskoleprovet ger inga meritpoäng, utan är ett ytterligare sätt att söka till utbildningar om betygen inte riktigt når upp till vad som krävs. I gymnasiet får du meritpoäng för Moderna språk, Engelska 7 samt Matematik över behörighetskravet. Vilket innebär att du måste läsa Matematik 5 för att få meritpoäng i matte om du vill söka till läkare. Meritpoäng läggs till i snittet, ja. Här kan du läsa mer om behörighet och meritpoäng: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/betyg-behorighet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107 

Om du byter program räknas kurserna med om de ingår i det nya programmet. Annars kommer de ersättas av det programmets obligatoriska kurser som du behöver läsa. Eventuellt att du får läsa ikapp om du missat. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information