Kan jag byta från ett yrkes- till högskoleförberedande program?

10 dec 2021
FRÅGA
hejsan, jag går stylist på drottning blanka just nu i ettan. linjen har inte levt upp till mina förväntningar och inte skolan heller. jag undrar om det överhuvudtaget är möjligt att byta från ett yrkesprogram till sam? jag vet att det har gått en termin men brukar det gå att läsa ikapp det som jag har missat eller är det försent?

Svar:

19 dec 2021

Hej! 

Det är möjligt att byta gymnasieprogram eller skola under hela studietiden, men för att kunna genomföra ett byte krävs att den nya skolan eller programmet har en ledig plats de kan erbjuda dig. Du behöver också vara behörig att kunna söka ett högskoleförberedande program, alltså att du har med dig rätt ämnen från grundskolan då kraven är olika för yrkes- och högskoleförberedande program. Om det går att göra bytet så kan du behöva läsa ikapp kurser du missat eller på annat sätt få en individuell studieplan så du kan få ut din gymnasieexamen.

Kontakta din studie- och yrkesvägledare så kan hen hjälpa dig med hur du ska gå tillväga. Är det en ny skola du vill byta till kan du även kontakta skolan direkt för att se om de har en plats de kan erbjuda dig. 

Här kan du läsa mer om att byta gymnasieprogram eller skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information