Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur påverkar mitt skolbyte min examen?

06 dec 2021
FRÅGA
Hej!

Jag är en elev som har nu börjat min studie i ekonomiprogram för 2-3 månad, vilket då faktiskt var inte min intresse förut men framför allt så vet jag inte vart jag ska gå. Nu på grund av olika anledningar vill jag byta till en annan skolan i samma program och har kontakt den gymnasiet som jag vill byta till. Men eftersom det är lite försent tipsar dem att jag ska läsa klart 1:an för att få en fullständig betyg eller om jag helst vill byta så kommer jag direkt gå i 2:an.

Jag vill svara ja på denna frågan och vill byta, men är osäkert på hur det kommer att göras med 1: an betyg om jag hoppat över den. Vad kommer att påverkas för min examensbeviset?

Svar:

13 dec 2021

Hej!

För att kunna ta examen behöver du ha läst alla kurser som ingår i ditt program. Om det är kurser du missar kommer du behöva läsa ikapp dessa för att få din examen. 

Jag skulle föreslå att du pratar med studie- och yrkesvägledare på din skola och se hur du ska gå tillväga inför ditt kommande skolbyte. Hen kan även hjälpa dig med kontakten med den nya skolan så att ditt byte blir så bra som möjligt och du får en tydlig studieplan inför kommande studier. 

Här kan du läsa mer om att byta gymnasium: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information