Jag går i trean och vill byta skola, hur påverkar det mig?

02 dec 2021
FRÅGA
Hej jag heter Daniel och går i Jensen norra. Det är nu mitt andra år i gymnasiet men skulle vilja byta i trean. Jag har två frågor kring detta. Den första frågan är hur kan det påverka mig att byta skola i trean. Den andra är kan jag redan nu ansöka för att byta skola till trean eller måste jag vänta tills dess för att söka?

Svar:

08 dec 2021

Hej! 

Det är möjligt att byta gymnasieprogram eller skola under hela studietiden, men för att kunna genomföra ett byte krävs att den nya skolan eller programmet har en ledig plats de kan erbjuda dig. Hur det påverkar dig är lite beroende på om du vill byta program eller om du vill gå samma program men på en annan skola du önskar göra. Byter du program kan det påverka utifrån vilka kurser du läst och vilka kurser som ingår i det nya programmet. Är det enbart skola så är det samma programstruktur som gäller. 

Kontakta din studie- och yrkesvägledare så kan hen hjälpa dig med hur du ska gå tillväga. Är det en ny skola du vill byta till kan du även kontakta skolan direkt för att se om de har en plats de kan erbjuda dig. 

Här kan du läsa mer om att byta gymnasieprogram eller skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information