Jag trivs inte på mitt program och vet inte vad jag ska göra

29 nov 2021
FRÅGA
Hej! jag går på sportgymnasiet i Helsingborg och går i 2an. Linjen kallas träning och hälsa (barn och fritid) kände mig lite lurad när jag kom dit och trodde jag skulle lösa samhäll men så var det inte. De sa att jag skulle nästan läsa samma kurser vilket jag inte gör.
Är jätte besviken för jag vill kunna bli något och just nu känns det inte som om att jag kan det.
Vill inte bli ”djurskötare” jag är motiverad och jobbar gärna på.
Men känns som att min skola inte kan erbjuda de extra kurser jag kanske vill ha, för att då kanske ha samma chans som en samhällare…
Jag får kanske läsa extra på komvux vilket jag inte riktigt vill.
Men så är kanske läget och om jag vill någonstans får jag slita.
Men känns bara som att just nu med denna linje är inte min framtid så ljus.
Det är för sent för att byta och jag blir lite ledsen🙄 när jag hör min tvillingsyster som är väldigt skolmotiverad och går på en skola med högt tempo där jag inte har meriten t.ex.
Men det hon gör tillkallar mig mer än anatomi osv…

Behöver hjälp

Svar:

07 dec 2021

Hej! 

Vad tråkigt att du känner att du hamnat fel! Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram som förbereder dig för ett yrke. Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande, vilket innebär att du inte får en yrkesexamen efter gymnasiet men du förbereds för vidare studier på högskola och universitet. 

Det är möjligt att byta gymnasieprogram eller skola under hela studietiden, men för att kunna genomföra ett byte krävs att den nya skolan eller programmet har en ledig plats de kan erbjuda dig. 

Kontakta din studie- och yrkesvägledare och förklara situationen så kan hen hjälpa dig med hur du ska gå tillväga. Är det en ny skola du vill byta till kan du även kontakta skolan direkt för att se om de har en plats de kan erbjuda dig. Du kan även söka om gymnasiet och börja en annan linje vid hösten, men behöver då börja om från ettan. 

Här kan du läsa mer om att byta gymnasieprogram eller skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information