Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag läsa komvux innan jag blir 18?

28 nov 2021
FRÅGA
Hej! jag vill gå läkarutbildningen efter gymnasiet men saknar kurser för att kunna komma in på utbildningen. Kan jag läsa på komvux innan jag är 18 för att få ett betyg i dessa kurser, eller måste man vara över 20?

Svar:

06 dec 2021

Hej! 

Vuxna har rätt att delta i Komvux på gymnasial nivå från och med den 1 juli det år de fyller 20 år. Du kan läsa på komvux eller folkhögskola efter studenten om du önskar läsa till kurser för att bli behörig Läkarprogrammet. Fokusera först på gymnasiet och sedan läsa till kurser. 

Om du går på gymnasiet nu skulle jag rekommendera dig att lägga till kurser du behöver för behörigheten i din programfördjupning och ditt individuella val för att bocka av så många det är möjligt innan du tar studenten, förutsatt att detta är möjligt för dig och du inte redan läser andra kurser. 

Bra att känna till är även att konkurrensen på Läkarprogrammet är hård och antagningen ligger nästan alltid på 22,5 vilket är maxpoäng och full merit. Det innebär att du behöver A i samtliga ämnen och full meritpoäng. 

Här kan du läsa mer om att bli läkare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/lakare-11129 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information