Skolorna med programmet jag vill gå känns inte bra, vad ska jag göra?

25 nov 2021
FRÅGA
Hej! Jag har vetat nu ett bra tag att jag vill gå vård och omsorg och jobba inom vården. Jag har varit på öppet hus för de skolor som erbjuder det programmet och båda skolorna har inte känts bra. Känns som att jag inte kommer trivas och att det istället kommer bli jobbiga 3 år. Jag följde med mina kompisar på Carlforsska ekonomi och direkt när jag kom in kändes det bra. Fick den här känslan man får när man hittat rätt liksom. Kunde se mig själv gå in där varje morgon. Lärarna var helt fantastiska och man kände sig så välkomnad. Klassrummen var magiska och eleverna där verkade jättetrevliga, något jag inte känt på dom andra skolorna. Jag tror att under gymnasiet tiden hade ekonomi på Carlforsska nästan passat mig bättre men problemet är att jag kan inte bli sjuksyster från den linjen. Grejen är att jag absolut skulle kunna tänka mig att jobba som mäklare eller annat som man blir behörig till efter ekonomi. Men i slutändan vet jag att jag hade trivts bäst inom vården men vill verkligen inte gå vo på dessa skolor som finns vid mig. Jag vet verkligen inte hur jag ska göra nu, några tips?

Svar:

03 dec 2021

Hej! 

Vad tråkigt att skolorna med Vård- och omsorgsprogrammet inte kändes rätt för dig. Det är otroligt viktigt att skolan känns rätt och att du kommer trivas under dina tre år på gymnasiet. 

Du kan visst gå Ekonomiprogrammet och sedan bli sjuksköterska. För att bli behörig Sjuksköterskeprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematic 2a/b/c, Samhällskunskap 1b & Naturkunskap 2. Om du väljer att gå Ekonomiprogrammet, oavsett inriktning kan du genom din programfördjupning eller individuella val lägga till Naturkunskap 2, vilket gör dig direkt behörig till Sjuksköterskeprogrammet på universitetet. 

Går du VO blir du klar undersköterska efter gymnasiet och är behörig att gå ut och jobba direkt. Dock är undersköterska inte samma sak som sjuksköterska. Du behöver även där läsa till kurser för att uppnå den grundläggande och särskilda behörigheten för Sjuksköterskeprogrammet. Vissa skolor har förberett ett kurspaket för elever som går VO så de får behörighet att studera vidare till sjuksköterska. 

Här kan du läsa mer om att bli sjuksköterska: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukskoterska-11189 

Det viktigaste är som sagt att du känner att du valt ett program som du tycker är roligt och som intresserar dig. Du ska trivas dina tre gymnasieår! 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information