Hur söker man om gymnasiet?

25 nov 2021
FRÅGA
Hej! Jag undrar hur man går tillväga om man slutar 1 året på gymnasiet men vill börja om gymnasiet till nästa hösttermin. Ska man söka om gymnasium i januari eller ska man vänta till omvalsperioden? Häls en elevs mamma

Svar:

01 dec 2021

Hej! 

Om man inte trivs på sitt program eller skola kan det finnas andra alternativ än att hoppa av gymnasiet. Om du hoppar av mister du även studiemedlet då du inte längre går i skolan. Beslutet måste även tas tillsammans med vårdnadshavare om eleven är under 18. 

Om man inte trivs kan möjligheten att byta program eller skola finnas. För att ett byte ska kunna genomföras behöver det finnas en ledig plats på det nya programmet eller skolan som de kan erbjuda. Ni får då kontakta studie- och yrkesvägledare på skolan som kan hjälpa till med hur ni får tillväga. Det går även att kontakta den nya skolan direkt och se om de har en plats att erbjuda om det är aktuellt. 

Vill man istället söka om till nästa hösttermin söker du precis som första gången med slutbetyg från grundskolan och på samma villkor som alla andra elever. Jag råder ändå till att gå klart första året och undvika avhopp. 

Det finns även andra på skolan som går att prata med om det inte känns helt rätt på skolan eller programmet. Exempelvis kurator, mentor eller rektor och se vad som kan erbjudas för att underlätta situationen och få bättre förutsättningar att klara av studierna. 

Här kan ni läsa mer om att byta gymnasieskola eller program: 

https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302 

Mitt råd är att kontakta skolan först och se vad som kan göras. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information