Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

jag undrar om samhälle beteende programmet är lättare/mindre plugg och stress än ekonomi juridik programmet?

24 nov 2021
FRÅGA
Hej, jag undrar om samhälle beteende programmet är lättare/mindre plugg och stress än ekonomi juridik programmet? Då jag nu går ekonomi och själv känner att jag inte klarar av det och gärna vill byta om det finns möjlighet! Jag förstår att det är två helt olika linjer men om man jämför lite mer generellt!

Svar:

30 nov 2021

Hej! 

Det är svårt att säga om det är mer eller mindre stressigt, eller hur svårt det är. Det är individuellt vad du upplever som stressigt samt vilka ämnen du har lättare eller svårare för. Skillnaden på linjerna är främst de olika kurserna du läser men de är relativt lika. På Samhällsprogrammet läser du två år Moderna språk, medan på Ekonomiprogrammet är det bara ett. 

Du läser 100 poäng Psykologi och 50 poäng Filosofi på både sam-beteende och ekonomi-juridik, men på sam-beteende läser du ledarskap och organisation, pedagogik, samhällskunskap och sociologi. På ekonomi-juridik läser du affärsjuridik, rätten och samhället. 

Programfördjupningen kan även vara annorlunda och ditt individuella val. 

Det är möjligt att byta gymnasieprogram eller skola under hela studietiden, men för att kunna genomföra ett byte krävs att den nya skolan eller programmet har en ledig plats de kan erbjuda dig. 

Kontakta din studie- och yrkesvägledare så kan hen hjälpa dig med hur du ska gå tillväga. Är det en ny skola du vill byta till kan du även kontakta skolan direkt för att se om de har en plats de kan erbjuda dig. 

Här kan du läsa mer om att byta gymnasieprogram eller skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information