Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur får jag extra meritpoäng?

17 nov 2021
FRÅGA
Hej!
Jag har en fråga angående de 2.5 meritpoängen. Som jag förstått det är det matematik 3b och högre som ger mig meritpoäng, engelska 7 samt spanska 3 och högre. Jag gick ett högskoleförberedande program där engelska 7 ingick i programmet. Jag gick engelska 7, matematik 1b och matematik 2b men ingen spanska alls på gymnasiet (jag valde bort spanskan i ettan). Får jag 1 extra meritpoäng från engelska 7 eller får jag inga poäng då kursen ingick i programmet? Hur kan jag få mina 2.5 extra meritpoäng genom att läsa kurser på komvux? Jag har som sagt inte gått någon spanska eller mer matematik än 2b. Vill komma in på psykologprogrammet men känner mig väldigt förvirrad.

Tacksam för all hjälp jag kan få

Svar:

24 nov 2021

Hej! 

Engelska 7 är inte obligatorisk på något av de nationella programmen, men du kan ha läst den inom din programfördjupning eller individuellt val som ett rekommenderat val. Du får alltid meritpoäng för Engelska 7. Du har rätt i att du kan få meritpoäng för Matematik 3 och uppåt samt Moderna språk. 

Om du har rätt behörighet men betygen inte räcker kan du även göra högskoleprovet för att öka dina chanser till antagning. Provet ges en gång på vårterminen och en gång på höstterminen. Här kan du läsa mer: https://www.studentum.se/bli-student/hogskoleprovet/ 

Här kan du läsa mer om meritpoäng: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information