Kan jag få meritpoäng för Engelska 6 & 7?

16 nov 2021
FRÅGA
Hej!
Jag har ett fullständigt slutbetyg (gick ut 2013). Dock har jag läst till engelska 7 nu, och min fråga är om jag kan tillgodoräkna det meritpoänget även fast jag inte kan tillgodoräkna betyget i sig (då jag redan har fullständiga poäng) ?

Jag undrar också om jag kan tillgodoräkna engelska 6 som 0,5 i poäng, då denna kurs egentligen inte behövs för utbildningen jag vill läsa (sjuksköterska). Alltså kan jag få 1,5 i meritpoäng?
Tack på förhand!

Svar:

23 nov 2021

Hej! 

Om du läser på Komvux för att höja din meritpoäng kommer detta betyg räknas som ett kompletterande betyg. Det innebär att du hamnar i en annan urvalsgrupp än de som inte har kompletterat betyg via Komvux eller folkhögskola. När högskolor och universitet går igenom sökande sorteras de upp i urvalsgrupper. Exempelvis icke-kompletterande betyg, kompletterade betyg, högskoleprovet. 

Du kan bara få meritpoäng för Engelska 7, då Engelska 6 krävs för att få grundläggande behörighet. Det är enbart i matten du får merit för kurser du läser över behörighetskravet. 

Här kan du läsa mer om högskolebehörighet och meritpoäng: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information