Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vad behöver jag för att kunna läsa på universitetet till gymnasielärare i engelska?

15 nov 2021
FRÅGA
hej!
jag går i humanistiska programmet år 2. från förra terminen har jag underkänt i idrott, matematik 1b och Spanska 1.

så vi bestämde oss att ta bort idrott och spanska denna termin. jag vet att matematik är viktigt så jag ska ta om den i sommarskolan. Men det Jag undrar nu är om dessa två kurs som jag tagit bort, om de kommer påverkar min examen. För jag vet också att man kan ha två F.

dessutom vill jag bli engelska gymnasielärare, det skulle vara vänligt om du svarade vilka betyg som som behövs och vilka som är viktigaste för att kunna fortsätta i universitet.

Svar:

23 nov 2021

Hej!

Vad spännande med gymnasielärare! Om du vill läsa vidare på universitet eller högskola för att bli gymnasielärare i Engelska är det Ämneslärarprogrammet inriktning Engelska du ska söka. Det finns olika inriktningar där du antingen läser ett eller två ämnen. Exempelvis Svenska och Engelska, eller bara Engelska. Detta beror på vart du läser utbildningen. 

Behörighetskraven för Ämneslärare är Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 2 och Matematik 2. Om du inte valt till dessa behöver du alltså även välja till Samhällskunskap 2 och Matematik 2a/b/c för att bli behörig att studera vidare. Detta kan du göra i ditt individuella val eller din programfördjupning. 

Det stämmer att du kan ha F i några ämnen, så länge du inte understiger 2250 gymnasiepoäng. För grundläggande behörighet krävs godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete och godkänt i svenska 1,2 och 3/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. 

Här kan du läsa mer om att bli gymnasielärare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/gymnasielarare-11860 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information